1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Türkiye ve Kürdistan’ın birçok kentinde düzenlenen eylem ve etkinliklerde Kobanê direnişinin 12’nci yılı selamlandı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin öncülüğünde gerçekleştirilen açıklama, yürüyüş ve şenliklerde, DAİŞ’in saldırılarına karşı ortaya konulan direnişin yalnızca Kürt halkı açısından değil, bütün insanlık ve halkların özgürlük mücadelesi bakımından tarihsel bir anlam taşıdığı vurgulandı.
Etkinliklerde, kadınların öncülüğünde gelişen Rojava Devrimi’nin halklar için umut olmaya devam ettiği belirtilirken, Kobanê direnişinin mirasının demokrasi, özgürlük, barış ve halkların eşit yaşam mücadelesiyle büyütülmesi gerektiği ifade edildi. Konuşmalarda ayrıca Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin ilerletilmesi, siyasi tutsakların serbest bırakılması ve demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması istendi.
ADANA
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana İl Örgütü, İnönü Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada ortak basın metnini DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Yakup Ataş okudu.
1 Kasım’ın halkların karanlığa karşı direnerek yaşama iradesini ortaya koyduğu gün olduğunu belirten Ataş, demokratik bir Suriye’nin demokratik bir Ortadoğu anlamına geldiğini söyledi. Kobanê’nin halkların ortak hafızası olduğunu vurgulayan Ataş, kadınların öncülüğünde kazanılan Rojava Devrimi’nin bölge halklarına umut vermeyi sürdürdüğünü ifade ederek Kobanê direnişini selamladı.
MERSİN
Mersin Emek Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde Türkçe ve Kürtçe pankartlar taşındı. Platform adına konuşan DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Adnan Şahin, Kobanê direnişinin halkların özgürlük mücadelesinde yeni bir kapı araladığını belirtti.
Kobanê’de yalnızca bir kentin değil, bir fikrin ve inancın direndiğini ifade eden Şahin, kadınların öncülüğünde gelişen Rojava Devrimi’nin bölge halklarının umudu olmaya devam ettiğini söyledi. Açıklama, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla sona erdi.
RIHA
Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde Riha’nın Pîrsûs (Suruç) ilçesinde Kent Meydanı’nda şenlik düzenlendi. “1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun” pankartının açıldığı etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Şehîd Namirin” sloganları atıldı.
Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, Kobanê direnişinin Kürt halkının dünya tarafından tanınmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne de değinen Şenyaşar, devletin artık somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Şenyaşar, Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılması, hapishanelerdeki tutsakların serbest bırakılması ve demokratik siyasetin önünün açılması çağrısında bulundu.
Etkinlik, yerel sanatçının sahne almasıyla devam etti.
İZMİR
DEM Parti İzmir İl Örgütü, Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Kobanê direnişini selamlayan pankartlar açılırken, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları atıldı.
Basın metnini DEM Parti İzmir İl Örgütü Eşbaşkanı Selçuk Odabaşı okudu. Ardından söz alan DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Kobanê’nin Ortadoğu’da halkları savaşlarla yok etmek isteyen zihniyete karşı umudun kıvılcımı olduğunu söyledi.
Kobanê’nin sömürgeciliğe karşı ortak mücadelenin ve barışın simgesi olduğunu belirten Burcugül Çubuk, Rojava’dan edinilen deneyimlerle halkların kendi geleceklerini birlikte belirleyebileceğini ifade etti. Burcugül Çubuk, ortak mücadeleyi büyütme ve barışı örgütleme çağrısı yaptı.
WAN
Demokratik Kurumlar Platformu (DEKUP), Wan’da Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenledi. “IŞİD karanlığına karşı Kobanê’deki direnişi selamlıyoruz” pankartının açıldığı açıklamanın Türkçe metnini Zeynep Doğu Erbağ, Kürtçe metnini ise Ali Ataman okudu.
Açıklamada, DAİŞ’in 15 Eylül 2014’te Kobanê’yi kuşatarak Rojava Devrimi’nin kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtildi. Zeynep Doğu Erbağ, saldırılara karşı halkların 134 gün süren tarihi bir direniş sergilediğini ve DAİŞ’in bu direniş karşısında yenilgiye uğradığını ifade etti.
Basın açıklamasının ardından ŞanoWan’da Kobanê direnişini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
ERZIROM
Demokratik Kurumlar Platformu, DEM Parti Erzirom İl Örgütü binası önünde basın açıklaması yaptı. “Rojava rûmeta me ye” pankartının açıldığı açıklamada, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.
DEM Parti Erzirom İl Eşbaşkanı Muhlis Kırmacı, Ortadoğu’nun savaşlarla kuşatıldığı bir dönemde Kobanê direnişinin halkların ortak yaşamının mümkün olduğunu gösterdiğini belirtti. Kırmacı, Kobanê’nin mirasının barış mücadelesiyle büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamanın ardından DEM Parti il binasında sinevizyon gösterimi yapıldı.
BEDLÎS
Demokratik Kurumlar Platformu, Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde DEM Parti ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kürtçe ve Türkçe pankartların açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.
Basın açıklamasını yapan DEM Parti İl yöneticisi Zabit Kayar, Rojava Devrimi’nin temelini oluşturan Kobanê direnişinin halklar için umut olmaya devam ettiğini söyledi. Kayar, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin de Kobanê direnişinden güç aldığını ifade etti.
Etkinlik, ilçe binasında düzenlenen sinevizyon gösterimiyle devam etti.
ANTALYA
DEM Parti Antalya İl Örgütü, Kepez ilçesindeki bir parkta basın açıklaması düzenledi. Ortak açıklama metnini DEM Parti Antalya İl Yöneticisi Şevket Temel okudu.
Açıklamada söz alan DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Kobanê direnişinin yalnızca Kürt halkının değil, bütün insanlığın değerlerini savunduğunu belirtti. DAİŞ’in kenti işgal etme planlarının kadınların öncülüğünde gelişen direnişle boşa çıkarıldığını hatırlatan Oluç, Kobanê’nin özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi açısından dünya halklarına önemli bir mesaj verdiğini söyledi.
Oluç, Kobanê ve Rojava ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
ŞIRNEX
Şirnex Demokratik Kurumlar Platformu, DEM Parti Şirnex İl Örgütü binası önünde basın açıklaması yaptı. “1'ê Mijdarê Roja Kobanê ya Cîhanî pîroz be” pankartının açıldığı açıklamanın metnini DEM Parti Cizîr Eşbaşkanı Filiz Acu okudu.
Açıklamada konuşan DEM Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Kobanê direnişinin halkların ortak mücadelesi ve dayanışmasının simgesi olduğunu belirtti. Suriye’de demokratik bir sistemin inşa edilmesi ve bütün halkların haklarının güvence altına alınması gerektiğini ifade eden İrmez, Kürt halkının dili, kültürü ve kimliğiyle demokratik Suriye’de yer alması gerektiğini söyledi.
Açıklama, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganlarıyla sona erdi.
İSTANBUL/ SULTANGAZİ
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve DEM Parti, İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki Gazi Parkı’nda konser etkinliği düzenledi. Kadın ve çocukların yoğun katılım gösterdiği etkinlik alanına “Bê rihê Kobanê em li vir in” pankartı asıldı.
Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDK İstanbul Eş Sözcüsü Didem Yılmaz, Kobanê direnişinin bir halkın direnişi olduğunu belirterek kazanımların korunması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Didem Yılmaz, Kobanê Davası kapsamında tutuklanan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Konuşmanın ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları ile Harun Tekin, Rümeysa Ruken ve Devrim Çelik sahne aldı. Etkinlik, müzik eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.
AMED
Amed Demokratik Kurumlar Platformu, ÇandAmed Kongre Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Berxwedana Kobanê, serbilindahiya mirovahiyê ye” pankartı açıldı.
Basın metnini okuyan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Örgütü Eşbaşkanı Ruçem Vefa Elyakut, Kobanê direnişinin yalnızca askeri bir zafer değil, tarihsel ve toplumsal bir anlam taşıdığını söyledi.
Kobanê’nin direniş mirasının barış, demokrasi, özgürlük ve halkların eşitliği mücadelesiyle büyütülmesi gerektiğini belirten Ruçem Elyakut, halkların kazanımlarını hedef alan saldırılara karşı dayanışmanın ve demokratik birlikteliğin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi. Ardından katılımcılar alkış ve zılgıtlar eşliğinde halaya durdu.
DERSIM
DEM Parti Dêrsim İl Örgütü, Seyid Rıza Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Özcan Ateş, Kobanê direnişini sahiplenen demokratik siyaset temsilcilerinin hâlâ cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çekti.
Kobanê’yi savunmanın insanlığa karşı işlenen suçlara ve tekçi, cinsiyetçi, mezhepçi ve militarist politikalara karşı halkların bir arada yaşamını savunmak anlamına geldiğini belirten Ateş, direnişin temsil ettiği değerlerin yaşatılması gerektiğini ifade etti.
AGIRÎ
Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde Agirî merkez ve ilçelerinde yürüyüş ve basın açıklamaları düzenlendi. Agirî merkezde DEM Parti il binası önünde toplanan kitle, Cumhuriyet Caddesi’ne yürüdü.
Yürüyüşte Kobanê direnişini ve Rojava Devrimi’ni selamlayan pankart ve dövizler taşındı. “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.
Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan basın açıklamasının ardından DEM Parti il binasında sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Etkinlik, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla sona erdi.
COLEMÊRG
Demokratik Kurumlar Platformu, Colemêrg’de DEM Parti İl Örgütü binası önünde basın açıklaması düzenledi. Demokratik kitle örgütlerinin ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “1 Kasım Dünya Kobanê Günü tüm halklara kutlu olsun” pankartı açıldı.
Basın metnini DBP Colemêrg İl Eşbaşkanı Pınar Yalçın okudu.
COLEMÊRG / ŞEMZÎNAN
Demokratik Kurumlar Platformu, Colemêrg’in Şemzînan ilçesinde DEM Parti İlçe binası önünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklamanın metnini DBP Şemzînan İlçe Eşbaşkanı Senar Duyan okudu.
DÎLOK
Dîlok’un Şahinbey ilçesinde bir araya gelen halk, Kobanê direnişini selamlamak amacıyla şenlik düzenledi. Güzelvadi Mahallesi’nde bulunan bir parkta gerçekleştirilen etkinlik, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.
Etkinlik alanına Kobanê direnişini ve halkların özgürlüğünü vurgulayan pankart asıldı. Şenlikte konuşan önceki dönem Wan Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Kobanê direnişinin tarihsel önemine dikkat çekti.
Sık sık sloganların atıldığı etkinlikte halk zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Şenlik, yerel sanatçıların seslendirdiği eserlerle sona erdi.
MANİSA
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde DEM Parti İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen halk, Kobanê direnişinin yıl dönümünü selamladı. Kitle adına basın açıklamasını DEM Parti Turgutlu İlçe yöneticisi Mehmet Kümen okudu.
Açıklamanın ardından “Bijî berxwedana Rojava”, “Jin, jiyan, azadî” ve “Yek e yek e Kurdîstan yek e” sloganları atıldı.
İSTANBUL / SANCAKTEPE
1 Kasım Dünya Kobanê Günü, İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde de kutlandı. TJA, DEM Parti ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde Sarıgazi semtindeki Demokrasi Caddesi’nde düzenlenmek istenen yürüyüş, polis tarafından engellendi. Kitleyi iki ayrı grup halinde ablukaya alan polis, yürüyüşe izin vermedi. Engelleme girişimlerine “Bijî berxwedana Kobanê” sloganlarıyla tepki gösteren yurttaşlar, polis barikatlarına yönelerek, erbane eşliğinde halay çekip stranlar söyledi. Tüm engellemelere rağmen bir araya gelen kitle, basın açıklaması gerçekleştirerek 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü kutladı.
Barış Anneleri’nin beyaz tülbentleriyle ön saflarda yer aldığı açıklamada, “Em şoreşa jinan a enternasyonal silav bikin, em xwedî têkoşîna gelan a pêkvejiyanê derdikevin” yazılı pankart açıldı. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana Kobanê”, “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî Serok Apo”, “Kobanê umuttur, umut dimdik ayakta” ve “Kobanê’de düşene dövüşene bin selam” sloganları atıldı.
Eylemde ilk konuşmayı yapan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Arife Çınar, Kobanê Devrimi’nin Ortadoğu halkları için büyüyen bir umut olduğunu belirtti. Kobanê direnişinin kadınların öncülüğünde geliştiğini ve DAİŞ saldırılarına karşı farklı halkların ve inançların dayanışmasını ortaya çıkardığını ifade eden Arife Çınar, şöyle konuştu: “Kobanê direnişi bize gösterdi ki kadınlar, halklar, inançlar bir araya gelmezse kalıcı bir barışın ve özgür bir yaşamın inşa edilemeyeceği. Tam da Sayın Öcalan’ın ifade ettiği gibi, barış ve demokratik toplumun ruhuydu Kobanê direnişi.”
DEM Parti, HDK ve TJA adına hazırlanan ortak açıklama ise Kürtçe ve Türkçe okundu. Türkçe metni okuyan TJA aktivisti Rahime Kürkçü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün halkların özgürlüğünü, barışı ve dayanışma ruhunu yaşatan evrensel bir sembol olduğunu söyledi.
Kobanê’yi savunmanın insanlığı ve halkların bir arada yaşama iradesini savunmak anlamına geldiğini belirten Rahime Kürkçü, tekçi, cinsiyetçi, mezhepçi ve militarist politikalara karşı ortak yaşam mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Kobanê Davası kapsamında tutuklanan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması ve demokratik siyasetin önünün açılması çağrısında bulunan Rahime Kürkçü, Kobanê’de yalnızca bir kentin değil, bir fikrin ve inancın da direndiğini ifade etti.
Suriye’de devam eden demokratik entegrasyon sürecine de değinen Rahime Kürkçü, Rojava Devrimi’nin kazanımlarının korunması için görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Kürtlerin varlığını ve kimliğini yok sayan siyasi yaklaşımın değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Rahime Kürkçü, Kürt halkının Suriye’nin kurucu halklarından biri olarak siyasal, kültürel ve toplumsal statüsünün tanınması, dil ve kültürel haklarının güvence altına alınması, kendi savunma mekanizmalarına sahip olma hakkının kabul edilmesi ve yerel yönetimlerin tanınmasının demokratik entegrasyonun temel gerekleri olduğunu söyledi.
Demokratik bir Suriye’nin bütün halkların, inançların, kimliklerin ve kültürlerin özgürce bir arada yaşaması anlamına geldiğini vurgulayan Rahime Kürkçü, kadınların öncülüğünde kazanılan Rojava Devrimi’nin bölge halkları için umut olmaya, Kobanê direnişinin ise enternasyonal mücadeleye güç vermeye devam ettiğini belirtti.
Eylem, sloganlar ve çekilen halaylarla sona erdi.
GEVER
Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde Colemêrg’in Gever ilçesinde DEM Parti İlçe Örgütü binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı açıklamanın metnini DEM Parti Gever İlçe Örgütü üyesi Emine Yaşar okudu.
MÛŞ
Mûş Demokratik Kurumlar Platformu, Atatürk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kürtçe ve Türkçe pankartların açıldığı eylemde, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları atıldı. Ortak açıklama metnini DEM Parti Mûş İl Eşbaşkanı Çiçek Tutuş okudu.
Ardından konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kobanê direnişinin halkların ortak mücadelesinde tarihsel bir yer edindiğini belirtti. Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Kobanê Davası kapsamında tutuklanan siyasetçilerin hâlâ cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Temelli, Kobanê direnişinin barışın ve halkların demokratik bir cumhuriyette birlikte yaşamasının yolunu açtığını söyledi.