Filozof Spivak’tan Önder Apo’ya: ‘Demokratik varoluşun yolunu önerdiniz’

Hindistanlı filozof ve postkolonyal düşünür Gayatri Chakravorty Spivak, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne destek vererek Önder Apo’ya mektup gönderdi.

Hindistanlı edebiyat kuramcısı ve filozof Gayatri Chakravorty Spivak, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne desteğini açıklayarak Önder Apo’ya hitaben bir mektup kaleme aldı. Spivak’ın mektubu, İmralı Heyeti’ne iletildi.

Önder Apo’nun uzun yıllardır devam eden tutukluluk koşullarına rağmen gösterdiği metanetten etkilendiğini belirten Gayatri Spivak, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çağrısını da önemli bulduğunu ifade etti. Çerçeve Yasa’nın Önder Apo’nun özgürlüğüne kavuşması ihtimalini güçlendirdiğini belirten Gayatri Spivak, asıl meselenin demokratik bir toplumun nasıl inşa edileceği olduğunu kaydetti.

Mektupta şunlar ifade edildi:

"Sevgili Kardeşim Abdullah Öcalan,

Uzun süren, çoğu zaman da tecrit altında geçen tutsaklığınız karşısında gösterdiğiniz metanet beni uzun zamandır etkiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği yönündeki çağrınızdan da ayrıca etkilendim. Şimdi bir de Çerçeve Yasa var ve bu özgür kalmanız ihtimalini daha da güçlendiriyor.

Asıl sorunlarınız ise şimdi başlıyor. Çünkü siz, bir tür proto-milliyetçi kendini koruma anlayışı yerine, demokratik varoluşun daha karmaşık ve daha üretken yolunu önerdiniz. Bunun için de çocuklarda, ileride oy kullanacakları zaman demokrasinin paradoksunu kavrayabilmelerini sağlayacak, süreklilik taşıyan epistemolojik bir yaklaşım geliştirmeyi hedefleyen bir eğitim sistemine ihtiyaç var: Kendimiz için özgürlük; bize benzemeyen diğer insanlar için ise eşitlik ve adil bir dünya için güçlü bir arzu.

Ben de yaklaşık 60 yıldır bunu yapmaya çalışıyorum: Columbia Üniversitesi'nde Avrupa edebiyatı dersleri vererek seçkinlerle; ayrıca topraksız, okuma yazma bilmeyen ve sözde ‘dokunulmazlar’ ile yerli halkların çocukları için ilkokullar işleterek toplumun alt kesimleriyle çalışıyorum. Başkaları bilginin nasıl üretileceğini öğretir; ancak bazılarımız da öğrenmeyi öğretmek zorundayız.

Özellikle bugün çocukların adil bir toplumu arzulamayı öğrenmeleri büyük önem taşıyor; çünkü dünya, iklim değişikliği ve yapay zekâ nedeniyle derin bir kırılma yaşıyor. 

Size en iyi dileklerimi sunuyorum, kardeşim.

Saygılarımla."

KİMDİR?

Gayatri Chakravorty Spivak kimdir?

24 Şubat 1942 doğumlu Gayatri Chakravorty Spivak, edebiyat kuramı, postkolonyal teori ve altkültürel çalışmalar alanlarındaki katkılarıyla tanınan Hindistanlı filozof ve düşünürdür. Özellikle “Madun konuşabilir mi?” başlıklı çalışmasıyla bilinen Spivak, sömürgecilik, iktidar, temsil ve bilgi üretimi arasındaki ilişkileri eleştirel bir perspektifle inceliyor. Akademik çalışmalarında feminizm, dekolonyal düşünce ve toplumsal eşitsizlik konularına odaklanıyor.