GÜNDEM 10 HAZİRAN 2026
Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
- Önder Apo’nun Barış ve Demokratik Toplum Çağrısının ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.
- Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin toplantıları ve umut hakkıyla ilgili gelişmeler takip edilecek.
- Tek seferlik yasayı çıkarabilmek için o yasanın etkili olacağı Türkiye koşullarını yaratmak gerektiğini vurgulayan Yüksel Genç, CHP’ye yapılan müdahaleleri örnek göstererek, “Demokratik siyaset alanı yokken, silah bırakanlar nasıl gelecek?” dedi.
- DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, barış sürecindeki belirsizliğin toplumsal soru işaretlerini artırdığını belirterek, kalıcı çözüm için hukuki güvencelerin oluşturulması, İmralı’daki iletişim kanallarının açılması gerektiğini söyledi.
- AK'nin “umut hakkının” uygulanması konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirten Hişyar Özsoy, “Umut hakkının tanınması, Sayın Öcalan’ın kişisel özgürlüğünün ötesinde bir anlam taşıyor ve sürece önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
- Türkiye’de kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çeken Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dicle Ayşegül Sayyiğit, kadın cinayetlerinin münferit değil sistematik olduğunu belirterek, cezasızlık politikalarının erkek şiddetini teşvik ettiğini ifade etti
- Anadilin evrensel bir hak olduğunu söyleyen Rojava Üniversitesi Fen ve Teknoloji Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Mamoste Ciwan Omer, Kürt halkına çağrıda bulunarak, “Her yerde Kürtçe konuşun, Kürtçe okuyun ve hakkınızı talep edin” dedi.
- Dünyada askeri gerilimler artarken, nükleer silahlara sahip devletlerin cephaneliklerini modernize etmeyi sürdürmesi yeni bir küresel risk tablosu ortaya çıkarıyor.