GÜNDEM 31 EKİM 2026

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Önder Apo’nun Barış ve Demokratik Toplum Çağrısının ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.

- Önder Apo’nun umut hakkının uygulanması amacıyla yıl boyunca yürütülen uluslararası çalışmalarda 845 imza toplandı. İmzacılar, Avrupa Konseyi’ne somut adım atma çağrısında bulundu.

- Sürecin güvenlik politikalarına sıkıştırılmasının doğru olmadığını belirten Meral Danış Beştaş, yaşanan tıkanıklığa ilişkin, “Şu anda bulunduğumuz aşamada ciddi bir tıkanıklık olduğunu, sürecin bekletildiğini ve zamana yayıldığını söylemek isterim" dedi.

- DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan, Kürt Özgürlük Hareketi’nin adımlarına karşılık devletin hukuki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirmesi, MGK kararının aşılması ve Önder Apo’nun statüsünün netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

- TKP Merkez Komite üyesi Ömer Ağın, Türkiye’nin demokratikleşmesi için sol ve demokrasi güçlerine, başka partiler etrafındaki iktidar hesapları yerine toplumun farklı kesimlerinin taleplerini ortaklaştıran bir mücadele hattı oluşturma çağrısı yaptı.

- Türkiye’de tiyatronun Kürt meselesine yaklaşımını değerlendiren Doç. Dr. Süreyya Karacabey, Kürt meselesini dolaylı biçimde işleyen oyunların dahi çoğu zaman kapalı ve metaforik bir dil kullanmak zorunda kaldığını belirtti.

- YJA Star gerillası Nûdem Farqîn ve HPG gerillası Şiyar Destan Amara, Kürdistan Özgürlük Şehitlerinin büyük bir fedakârlık ve iradeyle mücadele ettiğini belirterek, “Onlar geleceğimizi aydınlattı" dedi.

- DEM Parti Ekoloji ve Tarımdan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Akın, ekolojik barışın yalnızca silahların susmasıyla sağlanamayacağını belirterek doğayı ve toplumu tahrip eden politikaların sona ermesi gerektiğini vurguladı.

- Kürdistan ve Türkiye merkezlerindeki kayıp ve tutuklu yakınlarının eylemleri takip edilecek.

- Oğlunun altı yıl boyunca madde bağımlılığıyla mücadele ettiğini söyleyen Aygül Yağış, tutuklanmasının da çözüm olmadığını, uyuşturucu, bahis ve kumarın gençleri çıkmaza sürüklediğini belirterek, “Gençlerimizi bu zehirden kurtarın” çağrısı yaptı.