GÜNDEM 6 AĞUSTOS 2026
Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
- Önder Apo’nun Barış ve Demokratik Toplum Çağrısının ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.
- Dün kamuoyuna açıklanan çerçeve yasa konusundaki gelişmeler takip edilecek.
- Meclis’e sunulan yasa teklifine dair konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Şilan Çelik, “Tarafların bir araya gelerek bu hukuki metni oluşturabilmesi son derece önemli” dedi.
- Türkiye’de merkez-yerel ilişkisi, yıllardır denetim ve vesayet odaklı bir anlayışla yürütülüyor. Bunu eleştiren siyasetçi Nejdet Atalay, “Kürtler, kendi hayatlarına, geleceklerine, siyasal ve kültürel ihtiyaçlarına dair kararları kendileri vermeli" dedi.
- 30 yıllık tutsak Ahmet Tamir, cezaevlerinde hukukun yerini keyfi uygulamaların aldığını belirterek, ağır hasta tutsakların tedavi hakkından mahrum bırakıldığını ve infaz sisteminin psikolojik savaş politikalarının bir aracı olarak işletildiğini söyledi.
- Kürtlerin 27 yıllık yerel yönetim deneyimi, halkçı belediyecilikten demokratik özerkliğe uzanan bir yönetim modelini ortaya çıkardı. Türk devleti ise bu deneyime kapatma davaları, tutuklamalar ve kayyum politikalarıyla karşılık verdi.