Medya Savunma Alanları’nın Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla 2024’te Şirnex’in (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesinin Tilqebin beldesinde düzenlenmek istenen üç günlük nöbet eylemine saldıran asker ve polisler, 28 kişiyi gözaltına almıştı.
Aralarında Mezopotamya Ajansı muhabiri Zeynep Durgut, JINNEWS muhabiri Derya Ren ve Ajansa Welat muhabiri Mahmut Altıntaş’ın da bulunduğu 28 kişi hakkında yaklaşık iki yıl sonra dava açıldı.
Silopi Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada yurttaşlar, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara rağmen dağılmama” suçlamalarıyla yargılandı.
Duruşmada savunma yapan Barış Annesi Emine Eren, eyleme çatışmaların yaşandığı dönemde “kan dökülmesini engellemek ve barış için” katıldıklarını söyledi. Diğer yargılananlar da benzer şekilde barış talebiyle eyleme katıldıklarını belirterek gözaltı sırasında maruz kaldıklarını ifade ettikleri kötü muameleyi anlattı.
Savcılık, olay gününe ait görüntülerin incelenmesi ve iddianamede yer alan “direnme” eylemlerinin tespit edilmesi amacıyla dosyanın bilirkişiye gönderilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişi incelemesi ve rapor hazırlanması için gönderilmesine, eksik hususların tamamlanmasına karar vererek duruşmayı 3 Şubat 2027’ye erteledi.