GÖRÜNTÜLÜ

Komutan Bêrîtan’ın çizgisi bizim için bir manifestodur

Şehit Bêrîtan Hêvî’yi anan HPG gerillaları Ronî Dersîm ve Şoreş Beytuşebap, “Komutan Bêrîtan’ın çizgisi bizim için bir manifestodur. Şehit yoldaşlarımızın düşüncelerini, bizim için yarattıklarını, bize sundukları yaşamı sonuna kadar koruyacağız” dedi.

GERİLLALAR BÊRÎTAN'I ANDI

Büyük komutan Bêrîtan Hêvî (Gülnaz Karataş), yaşamı, mücadelesi ve eylemiyle Kürdistan’da bir mücadele çizgisi hâline geldi. Onun ardından yüzlerce genç kadın gerilla saflarına katıldı ve Kürt halkı, çocuklarına Bêrîtan adını vererek onun hatırasını yaşattı. Bu nedenle şehit Bêrîtan’ın şehadet günü, Kürt halkının tarihinde önemli bir yere sahip. Kürdistan özgürlük gerillaları da her yıl bu günü büyük bir minnetle anıyor. Şehit Bêrîtan’ın şehadet yıl dönümü vesilesiyle HPG gerillaları Ronî Dersîm ve Şoreş Beytuşebap, duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Şehit Bêrîtan’ın ihanet çizgisine karşı fedailik ve özgürlük çizgisini esas aldığını belirten Gerilla Ronî Dersîm, “Hareket olarak her yıl heval Bêrîtan’ı şehadetinin yıldönümünde anıyoruz. Belki onunla birlikte yaşamadık, belki onu hiç görmedik; ancak heval Bêrîtan’ın bize gösterdiği yol bir manifesto niteliğindedir. Bêrîtan’ın o eylemi gerçekleştirdiği süreç, tasfiye süreciydi. Şehit Bêrîtan bu durumu kabul etmedi. İhanet çizgisine karşı fedailik ve özgürlük çizgisini esas aldı. Orada bir Pêşmerge, heval Bêrîtan’a, ‘Gel, seni devlete teslim etmeyeceğim, sana hiçbir şey yapmayacaklar’ diyor. Ancak heval Bêrîtan bunu kabul etmiyor. Silahını kırıyor ve son olarak fedai eylemini gerçekleştiriyor.

Heval Bêrîtan bize şu mesajı veriyor: ‘Ya ihanet çizgisini esas alacaksınız ya da zafer ve özgürlük mücadelesi çizgisini esas alacaksınız.’ O, hem genç erkek yoldaşlarımıza hem de kadın yoldaşlarımıza bir çizgi gösterdi. Her yıl 25 Ekim’de heval Bêrîtan şehadet yıldönümünde anılıyor. Belki biz onunla birlikte yaşamadık ama onunla birlikte kalan yoldaşlar ondan söz ediyor. Onun yoldaşlığı, duruşu, bizim için de bir çizgidir. Şehit Bêrîtan Önderliği görmemişti ama Önderliği okudu, kendi kişiliğinde hayata geçirdi ve fedai bir eylem gerçekleştirdi. Ne olursa olsun, heval Bêrîtan’ın ve Önder Apo’nun öğrencileri olarak, ne kadar zorluk yaşarsak yaşayalım bu çizgide yürümeye devam edeceğiz. Şehitlerimize ve Önderliğimize sonuna kadar bağlıyız. Bu vesileyle bir kez daha tüm şehit yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

KÜRT KADINI OLARAK BİR YOL AÇTI

HPG gerillalarından Şoreş Beytuşebap da komutan Bêrîtan’ın şehadet yıl dönümü vesilesiyle şu değerlendirmelerde bulundu: “Heval Bêrîtan’ı birebir tanımadık ancak mücadeleye katıldıktan sonra, direniş çizgisini, duruşunu tanıdık.  O, Kürt kadını olarak bir yol açtı ve yaşamımızda direniş inancını yarattı. Bugün de bu çizgiyi esas alıyoruz. Heval Bêrîtan yalnızca Kürdistan’da değil, bütün Ortadoğu’da direnişiyle dünyaya seslendi. Teslimiyeti kabul etmedi, düşmanına karşı öfke duyan bir Kürt olarak özgür bir Kürdistan, onun hayali ve amacıydı. Bu temelde bugün de bu çizgiyi kendimize esas alıyoruz. 

Bêrîtan yoldaş geliştirdiği düşünceyi, Önder Apo’dan okuduklarını ve öğrendiklerini bir manifesto olarak bize sundu. Yaşamın hakikatini anlamamızı ve buna karşı harekete geçmemizi sağladı. Bêrîtan, duruşuyla bize her şeyden bir sonuç almayı gösterdi. Teslimiyeti kabul etmedi, daha anlamlı bir yaşamı seçti ve bu fedai eylemi gerçekleştirdi. Bu vesileyle şehit yoldaşlarımıza bir kez daha söz veriyoruz; sonuna kadar onların düşüncelerini, bizim için yarattıklarını ve bize sundukları yaşamı koruyacağız. Bu fedai yoldaşlarımızın düşünceleri doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz. Bu temelde şehit yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.”