Mardin Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), “Tutsaklara özgürlük, barışa umut” şiarıyla Mardin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “İnfaz erteleme değil siyasi tutsaklara özgürlük” pankartının açıldığı açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Açıklamayı okuyan TUHAY-DER Mêrdîn Şube Eşbaşkanı Ayşe Bozan, cezaevlerindeki siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşarak demokratik yaşama katılmayı ve sürece özgür koşullarda katkı sunmayı beklediğini belirtti.
Ayşe Bozan, cezası sona erdiği halde tahliyeleri ertelenen ve infazları yakılarak serbest bırakılmaları engellenen siyasi tutsakların mağduriyetlerinin sürdüğünü ifade etti. Annelerin ve ailelerin bu süreçte cezaevi kapılarının açılması yönünde umut taşıdığını söyledi.
Demokratik siyasetin güçlendirilmesi ve toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için çaba gösterilen bir dönemde, demokratik yaşama katılımı zayıflatan uygulamaların devam etmesinin ciddi bir çelişki yarattığını belirten Ayşe Bozan, cezaevlerindeki tüm tutsakların özgürlüklerine kavuşması gerektiğini vurguladı.
Ayşe Bozan, “Sürece gölge düşüren uygulamalar kaldırılarak, barışın yolunu açacak somut adımlar bir an önce atılmalıdır” çağrısında bulundu.
Basın açıklaması, “Bijî berxwedana zindana” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen oturma eylemiyle sona erdi.