Siyasi tutsağa 6 yıl hapis cezası
27 yaşındaki siyasi tutsak Rêbwar Marawî, Tahran İstinaf Mahkemesi tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
27 yaşındaki siyasi tutsak Rêbwar Marawî, Tahran İstinaf Mahkemesi tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Hana İnsan Hakları Örgütü yayımladığı bir raporla, Tahran İstinaf Mahkemesi’nin dün (27 Haziran) siyasi tutsak Rêbwar Marawî’ye verilen hapis cezasını onadığını açıkladı.
Kamyaran kentinin Maraw köyünden olan ve Tahran’da yaşayan siyasi tutsak Rêbwar Marawî, İran’da düzenlenen son protestolarda tutuklanarak ‘İsrail ile işbirliği’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tahran İstinaf Mahkemesi’nin nihai kararına göre, verilen hapis cezası 4 yıl indirilerek Mahkeme tarafından 6 yıl olarak onandı.
9 Ocak 2026 tarihinde İran güçlerince Tahran’da gözaltına alınan Rêbwar Marawî, bir aylık tutukluluk süresinin ardından yargılama tamamlanana kadar kefaletle serbest bırakılmıştı.
Hana İnsan Hakları Örgütü raporunda, Rêbwar Marawî’nin tutuklandıktan sonraki süreç boyunca avukatla görüş, aile görüşü ve etkili savunma hakkı gibi tüm temel haklarından mahrum bırakıldığını belirtti.
Soruşturma sürecinin adil yargılama şartları göz önünde bulundurulmadan yürütüldüğünü bildiren Hana, Rêbwar Marawî’ye savunma hakkının tanınmaması ve avukat hakkından mahrum bırakılmasının kararın hukuka uygunluğunu sorgulattığını kaydetti. Kararın, İran’ın uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğinin açık bir göstergesi olduğu aktarıldı.