Kadın, Adalet ve Hafıza Nöbeti’nde Sêwereg’deki tecavüz davasına dikkat çekildi

Amed’de kadın katliamlarına karşı sürdürülen “Kadın, Adalet ve Hafıza Nöbeti”nde, Sêwereg’deki tecavüz davasında sanıkların tahliye edilmesine tepki gösterildi.

Amed Şiddetle Mücadele Ağı tarafından başlatılan nöbet, üçüncü haftasında Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Eylemde kadınların fotoğrafları taşınırken, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Koruma, aklama, yargıla” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı.

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Berfin Elçi, kadın cinayetlerinin münferit olaylar olmadığını belirterek, erkek egemen sistemin, cezasızlığın ve kadınların yaşamları üzerindeki denetim anlayışının sonucu olduğunu söyledi.

Kadınların yalnızca öldürüldükten sonra adalet aramak zorunda kalmaması gerektiğini vurgulayan Berfin Elçi, şiddet başvurularının ciddiyetle değerlendirilmesini, şüpheli kadın ölümlerinin etkili biçimde soruşturulmasını ve koruma yükümlülüklerinin yerine getirilmesini istedi.

Sêwereg’deki tecavüz davasında üç sanığın tahliye edilmesine ve Fatmanur Çelik’in adalet arayışına rağmen istismar suçlamasıyla yargılanan failin beraat etmesine dikkat çeken Berfin Elçi, cezasızlık uygulamalarının kadınların yaşam hakkını tehdit ettiğini ifade etti.

KATLEDİLEN KADINLARIN HİKAYELERİ OKUNDU

Nöbette, ekim ayında farklı kentlerde yaşamını yitiren Canan Yıldırım, Naz Aslan, Ebru Serep ve Pınar Güneş’in hikâyeleri paylaşıldı.

Antalya’da Canan Yıldırım’ın birlikte yaşadığı erkek tarafından öldürüldüğü, Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde Naz Aslan’ın şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği aktarıldı. 

İzmir’in Seferihisar ilçesinde Ebru Serep’in evinin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitirdiği, Pınar Güneş’in ise Alaçatı’da bir tartışmanın ardından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Kadınların ölümlerinin tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların hesap vermesi talep edildi.

CEZASIZLIK POLİTİKALARI TEŞHİR EDİLMELİ

Nöbette konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin hedef alındığını belirterek, cezasızlık politikalarına karşı mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Halide Türkoğlu, kadınların öldürülme korkusu olmadan, eşit ve özgür yaşayabildiği bir ülke istediklerini ifade ederek, Amed’de sürdürülen nöbetin Türkiye’nin dört bir yanında katledilen kadınların sesi olduğunu vurguladı.

Eylem, kadınların anısına gerçekleştirilen “hafıza sessizliği” ile sona erdi. Katılımcılar, her salı adalet, hakikat ve hafıza talebiyle bir araya gelmeyi sürdüreceklerini belirtti.