Newaya Jin gazetesi, Ekim ayı sayısını “Komplodan müzakereye: Direnişin sembolleri” manşetiyle yayımladı. Sayıda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 komplosundan, 1992 yılında Xakûrkê’de ihanet ve işbirliğine karşı gösterdiği direnişle sembolleşen Beritan’a (Gülnaz Karataş) şahsında anılan Ekim ayı özgürlük şehitlerine kadar birçok konu ele alındı.
Savaş koşulları nedeniyle daha önce ilan edilemeyen ancak bugün ilan edilen şehadetler ve devam eden anmaların da yer aldığı sayıda, Meclis’te kabul edilen çerçeve yasa sonrasında yaşanan gelişmeler ile demokratik entegrasyon süreci kapsamında gündeme gelen hukuk ve siyaset başlıkları işlendi.
Cezaevlerinde bulunan hasta ve yaşlı tutsaklar başta olmak üzere tutuklu ve hükümlülerin durumunun da ele alındığı sayıda; komün ve komünal ekonomi, Fransa’da artan cinsel şiddete karşı parlamentonun gündemine gelmesi beklenen “bütünlüklü yasa” için yürütülen mücadele, jineoloji, Avrupa çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler ile tıp ve siyaset alanlarından kadın portreleri okurlara sunuldu.
DİRENMEK VE DİRENEREK YAŞAMAK
Ekim ayı özgürlük şehitlerinin Beritan şahsında ele alındığı sayıda, Raperin Munzur’un “Beritan, direnen toplumun sesidir” başlıklı yazısı yer aldı. Munzur, Beritan’ın yaşamı ve direnişinin kadın ve Kürt özgürlük mücadelesindeki yerine dikkat çekti.
ÇERÇEVE YASA VE BİZİ BEKLEYEN BİR ÇOK MESELE
Nazan Üstündağ, “Çerçeve yasa çıktı. Ya sonra?” başlıklı yazısında Kürt özgürlük mücadelesinde gelinen müzakere sürecini değerlendirdi. Nazan Üstündağ, çerçeve yasanın eksiklikleri ve müzakere sürecinde ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekerek, yasanın kapsamı dışında kalan kesimler, siyasete katılım hakkı ve Önder Apo’nun mevcut hukuki statüsü gibi başlıkları ele aldı.
DEMOKRATİK TOPLUMUN GÜVENCESİ: HUKUK
Hukukçu Ayla Akat Ata, Meclis’ten geçen çerçeve yasayı hukuk perspektifinden değerlendirdi. Barışın yalnızca silahların susmasından ibaret olmadığını belirten Ayla Akat Ata, kalıcı barış için demokratik düzenin ve demokratik siyaset zeminini güvence altına alan bir hukuk sisteminin kurulması gerektiğine dikkat çekti.
CEZAEVLERİNİN DURUMU VE YAŞANAN HUKUKSUZLUKLAR
Avukat Newroz Uysal da cezaevlerini merkeze aldığı yazısında, çerçeve yasanın cezaevlerine olası etkisinin yanı sıra mevcut yasal düzenlemelerin uygulanmaması nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı sorunları ele aldı.
Özellikle hasta ve yaşlı tutsakların durumuna dikkat çeken Newroz Uysal, cezaevlerinde yaşanan ölümler üzerinden mevcut koşullara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DEMOKRATİK TOPLUM ÖRGÜTLENMESİNDE ÖNCÜLÜK
Pelşîn Tolhildan, “Yaratıcı, dönüştürücü ve birleştirici mücadele” başlıklı yazısında demokratik toplum örgütlenmesinde kadınların rolünü ele aldı. Tolhildan, içinde bulunulan sürece uygun bir zihniyet ve politikleşme düzeyinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, kadınların öncülüğünde yürütülecek mücadelenin yaratıcı, dönüştürücü ve birleştirici olması gerektiğine dikkat çekti.
KOMÜNAL EKONOMİ ÖRGÜTLENMESİ
Gazetenin ekoloji sayfasında Menekşe Kızıldere, Kürdistan’da ekonomik örgütlenme modelini ele aldı. Menekşe Kızıldere, özellikle işsizlik sorununa dikkat çekerek komünler ve meclisler aracılığıyla yerel ihtiyaçların belirlenebileceği ve buna uygun ekonomik faaliyetlerin geliştirilebileceği değerlendirmesinde bulundu.
FRANSA’DA ARTAN CİNSEL ŞİDDETE KARŞI ‘BÜTÜNLÜKLÜ YASA’
Newaya Jin’in Ekim sayısında Fransa’da kadın ve çocuklara yönelik cinsel şiddete karşı yürütülen mücadele de yer aldı. Parlamentonun gündemine gelmesi beklenen “bütünlüklü yasa” kapsamında yürütülen çalışmaları ele alan gazete, yasa taslağının kapsamı ve cinsel şiddete karşı mücadele konusunda Suzy Rojtman ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
‘SÖZSÜZ, SİTEMSİZ VE BİRLEŞTİREN BİR ÇOĞALMA ANI’
Savaş koşulları nedeniyle daha önce ilan edilemeyen ancak bugün ilan edilen şehadetler ve bu kapsamda yapılan anmalar da gazetenin Ekim sayısında işlendi.
Roza Metina ve Haskar Kırmızıgül, yazılarında mücadelede yaşamını yitirenler için düzenlenen taziyeleri, şehit ailelerinin yaşadığı süreci ve anmaların toplumsal boyutunu ele aldı.
Newaya Jin’in Ekim sayısında ayrıca jineoloji, Avrupa çalışmalarına ilişkin analizler ile tıp, siyaset ve kadın portreleri gibi farklı başlıklarda yazılar da yer alıyor.
Gazetenin tamamına newayajin.net adresinden ulaşılabilinir.