24. Munzur Kültür ve Doğa Festivali yürüyüşle start verildi

Dersim'de bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, "Hafıza ve Özgür Yaşam İçin Doğamıza, Dilimize, Kültürümüze ve İnancımıza Sahip Çıkıyoruz" sloganıyla başladı. Açılışta doğa, kültür ve demokrasi vurgusu yapıldı.

Dersim'de bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Sanat Sokağı'ndan Sêyid Rıza Meydanı'na gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Yürüyüşe siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açılışta konuşan Festival Tertip Komitesi adına Ümit Karabulut, festivalin yıllar önce Dersim'e yönelik politikalara karşı dayanışma amacıyla başlatıldığını belirterek, doğa, kültür ve inancın korunmasının önemine vurgu yaptı.

YENİ Parti Dersim İl Başkanı Berkay Gündoğan ise maden projelerinin bölgenin doğal yaşamını tehdit ettiğini belirterek, "Doğamız satılık değil" mesajını verdi. Gündoğan ayrıca Gülistan Doku dosyasında adalet talebini yineledi.

Avrupa Dersim Birlikleri Federasyonu (ADBF) temsilcisi Ali Tacar da festivalin yalnızca kültürel bir etkinlik olmadığını, dil, kültür ve inancı koruma mücadelesinin bir parçası olduğunu söyledi.

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ise konuşmasında Gülistan Doku dosyasına, kayyım uygulamalarına ve "hakikatle yüzleşme" çağrısına dikkat çekerek, “Coğrafyamızda yüzleşilmeyen gerçekler var. Bir yüzleşmeyle bu gereceklerin açığa çıkması lazım. ‘Mezarsızlık’ siyasetine karşı hakikat komisyonunun kurulmasını talep ediyoruz” dedi. 

Festival, konuşmaların ardından çekilen halaylarla devam etti.