GÖRÜNTÜLÜ

FilmAmed başlıyor: Kürdistan'ın hafızası beyaz perdede

Amed Belgesel Film Festivali'nin yeni dönem hazırlıkları başladı. Festival çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ömer Fidan, “’Buradayız’ diyerek bu hafıza geleneğini daha da büyüteceğiz” dedi.

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ile Peyas (Kayapınar) Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan Amed Belgesel Film Festivali, “Buradayız, ceviz ağacının nöbetindeyiz” şiarıyla seyirci karşısında çıkacak.

Festival, 25 ile 29 Eylül tarihleri arasında yapılacak dört farklı kategoride ödüller verilecek. Ayrıca festival kapsamında üç belgesele de destek sunulacak. Kentte bir hafızaya dönüşen festivalde özellikle toplumsal konulara odaklanılacak; ekoloji, kadın, kültür, yoksulluk ve hafıza temalı çalışmalar ön planda olacak.

Festival, belgesel alanında da yaratıcı çalışmalara dikkat çekiyor.

DÖRT FİLMLE BAŞLADI

2011 yılından bu yana devam eden ve giderek büyüyen festivalin bir hafıza oluşturduğuna dikkat çeken FilmAmed Tertip Komite üyelerinden Ömer Fidan, festival çalışmalarına güçlü bir başlangıç yaptıklarını belirtti. Fidan, festivalin yalnızca film gösterimlerinden ibaret olmadığını, atölyeler ve dayanışma çalışmalarıyla uzun soluklu bir kültürel yolculuğun sürdürüldüğünü söyledi.

Festivalin tarihsel gelişimine de değinen Fidan, şu ifadeleri kullandı: "Festivalin yolculuğu 2011 yılında Cigerxwîn Kültür Sanat Merkezi’nde başladı. Bugün o uzun yolculukta 10’uncu yılı geride bıraktık. İlk olarak festival birkaç film ile başladı. Geçen sene ise 700'den fazla belgesel film festivale başvurdu. Kendini büyüten, geliştiren ve yayılan bir festivale dönüştü.”

'BİR HAFIZAYA DÖNÜŞTÜ'

Festivalin bugünlere gelmesinde çok sayıda kişinin emeği olduğunu vurgulayan Fidan, Türkiye'de düzenlenen iki önemli belgesel film festivalinden birinin Amed Belgesel Film Festivali olduğuna işaret ederek şunları ifade etti:

“Bu festival bütün yönetmenleri, sanatçıları ve sanata ilgi gösteren herkesi yan yana getiriyor. Bu noktada bir gelenek haline geldi. Festival hem kendini büyütüyor hem de geliştiriyor. Festival aynı zamanda toplumsal hafızanın korunmasında da önemli bir rol üstleniyor. Bu festival aynı zamanda hem Kürdistan gerçekliğini hem de hafızayı beyaz perde aracılığıyla topluma yansıtıyor. Şiarımızın 'Buradayız, ceviz ağacının nöbetindeyiz' olmasının nedeni de budur. Biz bu festivalle kendimizi de varlığımızı da koruyoruz; bu noktada bütün dünyayı da kendimize şahit gösteriyoruz.”

Festival sürecinde hafıza ve gerçeklik ekseninde çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini belirten Fidan, “Bu bilinçle yan yana geleceğiz ve halkla bir arada olacağız. ‘Biz buradayız, biz varız’ diyerek çalışma yürüteceğiz.

Bu noktada dört gün sürecek festivalde, dört ödül kategorisi bulunuyor. Bunlar; Orhan Doğan Adalet ve Hakikat Ödülü, Leyla Qasim Özgürlük Ödülü, Hewsel Bahçeleri Ödülü ve Kemal Korkut Halk Ödülü."

'BU FESTİVAL HERKESİN'

Başta gençler olmak üzere tüm halkı festivale sahip çıkmaya çağıran Ömer Fidan, “Hep beraber bu hafızayı geleceğe taşıyalım. Gerek filmlerle gerek atölyelerle alanda olalım. Elimizdeki hikayeleri en düşük imkanlarla da olsa sahneye yansıtalım. Bu festival herkesindir” dedi.