Amed’de 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Amed Emek ve Demokrasi Platformu ile Demokratik Kurumlar Platformu’nun düzenlediği yürüyüş, büyük bir coşkuya sahne olurken son dönemlerde Amed'de düzenlenen en kapsamlı yürüyüşlerinden biri oldu. Yürüyüşe katılan on binlerce insan barış talebinde bulundu.
‘DEVLET ŞEFFAF DAVRANMALI’
Önder Apo’nun yaptığı “Barış Çağrısı”nın üzerinden aylar geçmesine rağmen devletin hala somut bir adım atmadığını ifade eden Barış Annesi Müşereh Ülker, “Öncelikle Önder Apo ve özgürlük savaşçılarını selamlıyorum. 27 Şubat’ta bu süreç başladığından bu yana Türk devletinin herhangi bir adım attığını görmüyoruz. Bugün barış için buradayız, barış için yürüyeceğiz. Barış talebimizi dünyaya duyuracağız. Yüzyıllardır Kürt halkının taleplerini görmezden geldiler, Kürt halkını hep tehdit olarak gördüler.
Bugün hem Türkler hem de Kürtler bu sürece sahip çıkmalı. Kurulan komisyonun önemli adımlar atmasını bekliyoruz. O Meclis’e Barış Anneleri gitti, ancak annelerin kendi dillerinde konuşmaları engellendi. Bu, inancımızın kırılmasına sebep oldu. Biz devletin de şeffaf davranmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘KÜRT HALKI BARIŞTA ISRAR EDİYOR’
Kürt halkının barış için büyük bedeller ödendiğini hatırlatan Mustafa Yaşodun ise, şunları söyledi:
“Bugün Kürt halkının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu bir süreç var. Bu süreç, 27 Şubat çağrısıyla başlamış bir süreç. Daha önce de barış süreçleri olmuştu, fakat sonuca varamadı. Kürt halkı bugün tekrar barışın olmasından yana ve barışta ısrar ediyor. Önder Apo’nun başlattığı barış hamlesiyle büyük bir barış girişimi var.
Fakat hala Medya Savunma Alanlarına saldırılar devam ediyor. Sorulması gerek şey şudur: Devlet ve iktidar barış istiyor mu? Kürt halkının tek isteği var; Önder Apo’nun özgürlüğü ve bu topraklara barışın gelmesi.”
‘HERKES BARIŞA SAHİP ÇIKMALI’
Kürtlerin ciddi bir şekilde Önder Apo’ya ve barış sürecine sahip çıktığını aktaran Mehmet Çetin de “Bizler bu süreci çok önemli buluyoruz. Kürt halkının kimliğinin, dilinin ve kültürünün tanınmasını istiyoruz. Bu süreçten beklentilerimiz çok büyük. Barış elçisi Önder Apo’nun açmış olduğu bu yola herkesin katılmasını istiyorum; herkes barışa sahip çıkmalı. Devlet bir an önce adım atmalıdır” dedi.