Enfal sırasında katledilenleri anmak amacıyla Kürdistan Bölgesi’nin Germiyan idaresine bağlı Rizgarî ilçesinin Dêbene köyünde tören düzenlendi.
Törende, Enfal'de katledilenlerin yakınları, Irak Ceza Mahkemesi’nin Enfal Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği oturuma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kürdistan Soykırımını İzleme Kurumu Sorumlusu Ahmed Mecîd, konuşmasında 21 Ağustos 2021’de Birinci Enfal Suçları Mahkemesi’nin kurulduğunu hatırlattı.
Mecîd, Enfal suçlularının uluslararası bir mahkemede adil şekilde yargılanması ve Kürt halkına yönelik soykırımın uluslararası düzeyde tanınması gerektiğini ifade etti. Enfal mağdurlarının taleplerinin bugüne kadar karşılanmadığını belirten Mecîd, mahkemenin Kürt halkının katledilmesinde rolü bulunan dört kişiyi tespit ettiğini söyledi.
'423 ENFAL SUÇLUSUNUN TUTUKLANMASI ENGELLENDİ'
Irak Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararların uygulanmadığını belirten Mecîd, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti ve yetkililerin suçluları koruduğunu ve mahkeme üzerinde baskı kurduğunu vurguladı.
Mecîd, “Partiler ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri suçluları korudu, mahkeme üzerinde baskı kurarak 423 Enfal suçlusunun tutuklanmasının önünü kesti. Bu kişiler Kürtlere karşı 258 suç işlemişti” dedi.
Mecîd, söz konusu kişiler arasında Nizar Xerzecî’nin de bulunduğunu belirterek, Xerzecî’nin ifadelerinde Enfal’ın dört aşamasına öncülük ettiğini, bunlardan 4’üncü ve 8’inci aşamaların en önemlileri olduğunu söyledi. Mecîd, Xerzecî’nin Saddam Hüseyin, Adnan Xeyrullah ve Ali Hasan el-Mecid’in ardından geldiğini ifade etti.
'TÜM SUÇLULAR TUTUKLANSIN'
Enfal'de yakınlarını kaybedenler, Irak Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararların uygulanmasını ve Enfal suçlarından sorumlu tüm kişilerin tutuklanmasını talep etti.