Xakurkê’de, 2019’da bir grup yoldaşıyla beraber Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırıda şehadete ulaşan HPG gerillası Andok Jîrkî’nin (Aydın Özdemir) taziyesi Mersin Akdeniz ilçesinde bulunan Şevket Sümer Mahallesi’nde kurulmak istendi. Polis, cenaze töreninin açık alanda yapılmasını engellemek için zırhlı araçlarla mahallenin giriş ve çıkışlarını kapatarak taziyenin kapalı alanda yapılması dayatmasında bulundu.
Taziyeye Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Mersin şubesi öncülüğünde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticileri, Mersin Barış Anneleri Meclisi, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ve Çukurova Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) yöneticileri ile çok sayıda kişinin katılımıyla ziyaret gerçekleştirildi. DEM Parti Akdeniz ilçe binasından yapılan yürüyüşle ziyaret edilen taziyede “Şehîd namirin”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, gerçekleştirilen taziyede yaptığı açıklamada, kentte son dönemde taziyelere yönelik baskıların arttığını belirtti. Ailelerin açık alanda taziye kurmamaları yönünde polis tarafından tehdit edildiğini belirten Aşan, bu tutumun kabul edilemez olduğunu ifade etti. “Barışın konuşulduğu, demokratik çözüm umutlarının yeşerdiği bir süreçte halkın acısına saygı gösterilmemesini” kınadıklarını dile getiren Aşan, tüm engellemelere rağmen taziyelerini sokakta da sürdüreceklerini vurguladı.
Mersin Barış Anneleri Sözcüsü Emine Eren de, engellemeyi kınadıklarını belirterek, annelerin barış ve adalet talebinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.