Rojhilatê Kurdistan’daki örgütlerden Şam hükümetine 'Kürtçe' çağrısı
Rojhilate Kurdistan ve İran’daki 9 sivil ve meslek örgütü, ortak bir açıklamayla Suriye Geçici Hükümeti’ne anadilde eğitim hakkını tanıması çağrısında bulundu.
Rojhilate Kurdistan ve İran’daki 9 sivil ve meslek örgütü, ortak bir açıklamayla Suriye Geçici Hükümeti’ne anadilde eğitim hakkını tanıması çağrısında bulundu.

Rojhilatê Kurdistan ve İran’dan 9 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu, Rojavayê Kurdistan’da Kürtçe eğitime getirilen kısıtlama yasaklarını kınayan ortak bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Suriye hükümetinin tüm eğitim seviyelerinde anadilinde eğitim hakkını tanıması çağrısında bulunuldu. İmzacılar ayrıca uluslararası örgütleri ve insan hakları gruplarını bu yasakların kaldırılması için harekete geçmeye çağırdı.
YASAKLAR İSTİKRARSIZLIĞA NEDEN OLUYOR
Suriye’de yeni eğitim yılının başlamasına dikkat çeken örgütler, daha önce anadillerinde eğitim alan Kürt öğrencilerin artık kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını ve Kürtçe dil eğitiminin sadece üç saatle sınırlandırıldığını belirtti. Örgütler, bu yasakların öğrenciler ve yerel halk arasında huzursuzluğa neden olduğunu ve birçok dersin iptal edilmesine yol açtığını ifade etti.
‘AMAÇ KÜRTLERİN KİMLİĞİNİN İNKAR EDİLMESİDİR’
Açıklamada, Suriye'deki ulusal, dilsel ve dini çeşitliliğe dikkat çekilerek, Esad rejiminin eski politikalarının devam ettirilmesine tepki gösterdi. Bu politikaların çok sayıda Kürt yurttaşın vatandaşlığının iptal edilmesine ve “Araplaştırma” politikalarının uygulanmasını içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Dilsel ve kültürel çeşitliliği kabul etmek, barış içinde bir arada yaşamanın ve demokratik bir toplumun gelişmesinin ön koşuludur. Farklı gruplara 'tek millet, tek dil' modelini dayatmak yalnızca çatışmaya ve ayrımcılığa yol açacaktır” denildi.
‘HAKLAR SINIRLANDIRILDI’
Açıklamada, 2011'deki Suriye gelişmelerinin ardından ortaya çıkan Rojava'daki özerk yönetim sisteminin, bölgenin dilsel, kültürel ve tarihi çeşitliliğinin tanınması için daha büyük fırsatlar yarattığı, ancak Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve ardından gelen siyasi ve askeri değişikliklerle birlikte, anadillerinde eğitim alma hakkı da dahil olmak üzere farklı etnik grupların temel haklarının kısıtlandığı kaydedildi.
KISITLAMALARA SON VERİLMESİ ÇAĞRISI
Uluslararası hukukun yerleşik ilkelerine ve çocukların pedagojik ve psikolojik ihtiyaçlarına dikkat çeken örgütler, Suriye'deki Kürtlere ve diğer dil gruplarına yönelik eğitim kısıtlamalarına son verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca tüm öğrencilerin her aşamada ana dillerinde eğitim alma hakkına dikkat çekilen açıklamada, öğrenciler, Rojava Öğretmenler Birliği ve bölge halkıyla dayanışma mesajı verildi.
Bildirinin sonunda, uluslararası kuruluşlara ve insan hakları kurumlarına, Suriye hükümetini anadilinde eğitim hakkını tanımaya ve güvence altına almaya zorlamak için somut ve etkili adımlar atmaları çağrısında bulunuldu.
İmzacı kurumların isimleri şöyle:
1-Kürdistan Öğretmenler Sendikası-Sine
2-Kürdistan Öğretmenler Sendikası-Seqiz ve Ziviye
3-Kürdistan Öğretmenleri Sendikası-Merîwan ve Serabad
4- Harsîn Öğretmenler Sendikası
5-Mazandaran Öğretmenler Sendikası
6-Buşehr Öğretmenler Sendikası
7-İslamabad Yöresel Kıyafet Eğitimcileri Sendikası
8-Zîla Jiyanê (Çroy-e Jiyan)-Saqiz
9-Kürt Birlik Ceplesi.