İlk aşamada beş Fransız erkeğin yargılanması bekleniyor. Fransa Sınır Tanımayan Avukatlar France tarafından temsil edilen sanıklar arasında, Suriye’ye henüz çocuk yaştayken götürülen bir kişi de bulunuyor.
İnsan hakları kuruluşları, özellikle aileleri tarafından Suriye’ye götürülen ve DAİŞ’e katılmaya zorlandığı belirtilen gençlerin “fail” olarak değil, savaşın mağdurları olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Fransız İnsan Hakları Federasyonu (LDH), Irak’ta tutulan Fransız vatandaşlarının acilen Fransa’ya geri gönderilmesi çağrısında bulundu. Avukatlar da Fransa’nın, özellikle çocuk yaşta Suriye’ye götürülen vatandaşlarının durumuyla ilgili sorumluluk taşıdığını belirtiyor.
BİNLERCE DAİŞ ŞÜPHELİSİ IRAK’TA
Irak mahkemeleri geçmiş yıllarda “terörizm” suçlamasıyla çok sayıda kişiyi idam veya müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bunlar arasında yabancı DAİŞ mensupları da bulunuyor. 2019’da 11 Fransız vatandaşı idam cezasına mahkûm edilmiş, ancak temyiz sürecinde cezaları müebbet hapse çevrilmişti.
Irak cezaevleri, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplardan ve hapishanelerden transfer edilen binlerce kişi nedeniyle büyük bir yoğunluk yaşıyor. 2026’nın başında, yaklaşık 60 farklı ülkeden 5.700’den fazla DAİŞ şüphelisi Irak’a nakledilmişti.
DAİŞ, Suriye ve Irak’ta geniş bir bölgeyi kontrol ettikten sonra Irak’ta 2017’de, Suriye’de ise 2019’da uluslararası koalisyonun da desteğiyle yenilgiye uğratılmıştı. Ancak örgüt mensuplarının yargılanması ve özellikle yabancı uyrukluların geleceği konusunda sorunlar devam ediyor.