Suriye, Irak’a petrol ürünleri sevkiyatına başladı

Suriye, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz taşımacılığında yaşanan aksaklıkların ardından Irak’a petrol ürünleri sevkiyatına başladı. Şam yönetimi, bu gelişmeyle ülkenin bölgesel enerji taşımacılığında yeniden bir geçiş koridoru olarak konumlanmasını hedefliyor.

Suriye, Orta Doğu’da savaşın başlamasından bu yana enerji taşımacılığında önemli bir transit güzergâh haline gelirken, bu hafta Irak’a petrol ürünleri sevkiyatına başladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın pazar günü aktardığı bilgilere göre, Suriye Petrol Şirketi, Akdeniz kıyısındaki Banyas Petrol Terminali üzerinden ithal edilen petrol ürünlerini Irak’a göndermeye başladı.

Petrol ürünlerinin, Katarlı UCC şirketi tarafından farklı uluslararası tedarikçilerden satın alındığı ve daha sonra Suriye üzerinden Irak’a taşındığı belirtildi. Suriye bu taşımacılık karşılığında transit ücret alıyor.

ÜÇ AYLIK ANLAŞMA

SANA’ya göre sevkiyatlar, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle enerji arzını güvence altına almak amacıyla yapılan üç aylık, yenilenebilir bir anlaşma kapsamında gerçekleştiriliyor.

Suriye devlet petrol şirketinin başkan yardımcısı Ahmed Qubbaji, gelişmenin Suriye’nin bölge ülkeleri arasında ham madde ve enerji ithalatı, ihracatı ve taşımacılığında bir “koridor” olarak konumunu güçlendirdiğini söyledi.

Kara yoluyla yapılan sevkiyatlar, ülkenin güneydoğusundaki El-Tanf sınır kapısı üzerinden perşembe günü başladı. İlk aşamada 57 tanker Irak’a gönderilirken, bu sayının kısa süre içinde günde 200 tankere ulaşmasının beklendiği açıklandı.

IRAK DA SURİYE ÜZERİNDEN PETROL İHRAÇ EDİYOR

Irak da nisan ayında ham petrolünün bir bölümünü tankerlerle Suriye üzerinden ihraç etmeye başlamıştı. Ancak bu sevkiyatların savaş öncesindeki seviyelerin oldukça altında olduğu belirtiliyor.

Qubbaji’nin verdiği bilgilere göre, halen her gün yaklaşık 1.200 Irak tankerinin Suriye topraklarından geçtiği ifade edildi.

Şam ve Bağdat arasında ayrıca iki ülkeyi birbirine bağlayacak bir petrol boru hattı konusunda görüşmelerin son aşamaya geldiği bildirildi.

SURİYE EKONOMİSİNİ YENİDEN CANLANDIRMAK İSTİYOR

Suriye’de Beşar Esad yönetiminin Aralık 2024’te devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetim, uzun yıllar süren savaşın ağır tahribatının ardından ülke ekonomisini yeniden canlandırmaya ve altyapıyı ayağa kaldırmaya çalışıyor.

Irak ile enerji taşımacılığı alanında geliştirilen yeni güzergâhların, Şam yönetiminin bölgesel ekonomik bağlantıları yeniden kurma çabalarının bir parçası olduğu belirtiliyor.