Karadeniz’de dron saldırısının ardından 9 Suriyeli denizci kayıp

Bulgaristan açıklarında dron saldırısı sonrası batan Togo bandıralı yük gemisindeki 9 Suriyeli denizciden haber alınamıyor. Bulgaristan arama kurtarma çalışmalarını sonlandırırken Suriye, bağımsız ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı.

Karadeniz’de Bulgaristan açıklarında dron saldırısının ardından batan Alfa Watan adlı yük gemisinin mürettebatından 9 Suriyeli denizci halen kayıp. Suriye Sınır ve Gümrük Genel Müdürlüğü yetkilisi Mazen Alluç, AFP’ye yaptığı açıklamada gemide 9 Suriyeli ve 1 Mısırlı olmak üzere toplam 10 kişinin bulunduğunu ve mürettebatın akıbetinin bilinmediğini açıkladı.

Bulgaristan arama kurtarma ekipleri, geminin batmasının ardından yapılan çalışmalarda herhangi bir denizciye ulaşamadı. Arama faaliyetleri çarşamba günü sonlandırıldı.

Bulgaristan Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi Başkanı Rumen Nikolov, bölgede mürettebata ait herhangi bir iz bulunmadığını belirtti. Ekiplerin yalnızca ters dönmüş bir filika, üç can salı ve batan gemiye ait bazı parçaları tespit ettiği bildirildi.

SURİYE’DEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Suriye yönetimi, olayın koşullarının belirlenmesi ve arama kurtarma çalışmalarının neden sonlandırıldığının açıklığa kavuşturulması amacıyla Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile Bulgaristan denizcilik makamlarına bağımsız ve şeffaf soruşturma çağrısında bulundu.

Togo bandıralı gemiye yönelik saldırının Bulgaristan’ın Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleşen bu türdeki ilk olay olduğu belirtildi. Bulgaristan makamları, saldırıda kullanılan dronun hangi taraftan geldiğini henüz belirleyemedi.

TİCARİ GEMİLER DE ETKİLENİYOR

Olay, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Karadeniz’deki ticari deniz taşımacılığı üzerindeki etkilerinin arttığı bir dönemde yaşandı. Bir gün arayla iki ticari geminin dron saldırılarının hedefi olduğu bildirildi.

Son günlerde kayıp denizcilerin yakınları sanal medya üzerinden mürettebat üyelerinin isim ve fotoğraflarını paylaşarak yardım çağrısında bulundu. Denizcilerden biri olan 45 yaşındaki Tarık Melhem’in kız kardeşi Walaa Melhem, kardeşinin kayıp olduğunu belirterek sanal medya hesabından duygusal bir mesaj paylaştı.