10 partiden Suriye Eğitim Bakanlığı’nın Kürtçe eğitim kararına tepki

Partiler, bölgedeki okullarda Kürtçe eğitimin haftada yalnızca 3 dersle sınırlandırılmasına tepki göstererek kararın geri çekilmesini istedi. Partiler, Kürtçenin seçmeli bir ders olarak görülmesinin ana dilde eğitim hakkını karşılamadığını belirtti.

Rojava’daki siyasi partiler, bölgede okullarda Kürtçe eğitim verilmesine ilişkin alınan karara dair ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bölgede okullarda Kürtçe eğitime ilişkin kararın büyük bir kaygıyla takip edildiği belirtildi. Karara göre Kürtçe, haftada yalnızca 3 ders ve bir etkinlikle sınırlı tutuluyor ve seçmeli ders olarak değerlendiriliyor. Partiler, bu uygulamanın ana dilde eğitim hakkını karşılamadığını vurguladı.

Söz konusu kararın kabul edilemez ve her açıdan reddedildiği belirtilen açıklamada, uygulamanın adalet, eşitlik ile dilsel ve kültürel hak ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında Kürtçenin öğrencilerin seçip seçmeme hakkına sahip olduğu tamamlayıcı bir ders ya da Suriye’de yabancı bir dil olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Kürtçe, halkımızın ana dili, kimliği, tarihi, kültürü ve toplumsal hafızasıdır. Bu gerçeği göz ardı eden veya Kürtçenin konumunu küçümseyen her eğitim politikası, yeni Suriye’nin geleceğini inşa etmeye yönelik bir adım olarak değil, dışlama ve inkâr politikalarının devamı olarak görülebilir.”

Partiler, Kürtçenin haftada yalnızca 3 ders olarak okutulmasını reddederek bunun Kürt öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti. Kürtçenin Kürt halkı için seçmeli bir ders olarak görülmesini de kabul etmeyen partiler, Kürt bölgelerindeki okullarda Kürtçe eğitim materyallerinin kullanılmasını talep etti.

Açıklamada, Kürtçenin ve eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiği vurgulanarak Eğitim Bakanlığı ve ilgili taraflara kararın derhal gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca toplum temsilcileri ile eğitim ve öğretim alanındaki ilgili taraflarla ciddi ve sorumlu bir diyalog kurulması ve adil bir eğitim politikasının oluşturulması istendi.

Kürtçenin ve eğitim hakkının korunmasının Arapçanın ya da Suriye’deki diğer toplulukların haklarının küçümsenmesi anlamına gelmediği belirtilen açıklamada, bunun aksine tüm Suriyelilerin dilsel ve kültürel haklarının güvence altına alınması anlamına geldiği ifade edildi.

“Suriye’nin yenisi, eski zihniyet ve dışlama ile inkâr politikalarının devamıyla inşa edilemez” denilen açıklamada, adalet, eşit yurttaşlık ve Suriye toplumunun çoğulculuğuna saygı olmadan Suriye’yi yeniden inşa etmekten söz edilemeyeceği vurgulandı.

Açıklamaya imza atan siyasi parti ve hareketler şöyle:

  • Demokratik Birlik Partisi (PYD)
  • Suriye Kürt Demokrat Partisi
  • Suriye’de Kürt Demokrat Birlik Partisi (YEKÎTÎ)
  • Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi
  • Suriye Kürt Demokrat Partisi (El-Partî)
  • Suriye Kürt Sol Partisi
  • Suriye Kürt Demokratik Anlaşma Partisi
  • Suriye Gelecek Partisi
  • Suriye’de Kürdistan Özgürlük Hareketi
  • Kürdistan Demokratik Barış Partisi