26 şehidin anması sona erdi: Şehitler halkların onurudur

Şehadete ulaşan 26 YJA Star ve Halk Savunma Birlikleri (HPG) gerillası için düzenlenen anma töreni sona erdi.

Farklı tarihlerde Medya Savunma Alanları'nda şehit düşen Qamişlo, Amûdê, Tirbespiyê ve Til Hemîs kentlerinden 26 YJA Star ve Halk Savunma Birlikleri (HPG) gerillası için Qamişlo kentinde düzenlenen anma ikinci gününde de devam etti. Anma, Heysem Kiço Stadyumu'nda gerçekleştirildi.

Merasim, 26 şehidin ailelerinin büyük coşkusuyla başladı. Binlerce kişi stadyumda toplandı.

'BU TÖREN KÜRT, ARAP, SÜRYANİ VE ERMENİLERİN BİRLİKTELİĞİNİN GÖSTERGESİDİR'

Şehit Aileleri Meclisi adına Arap bileşeni temsilen konuşan Fatma El-Cansim şunları söyledi: “Şehitler Allah katında diridirler. 26 şehidin şehadetini meclis adına kutluyoruz. Şehit annelerini selamlıyoruz. Çocukları özgürlük uğruna en yüksek mertebeye ulaştı. Bu; Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halklarının birlikteliğinin bir göstergesidir. Fitneler başarıya ulaşamayacaktır.”

PYD Eş Başkanı Xerîb Hiso da 26 kahramanı anarak şöyle konuştu: “Bu şehitlerin ruhuyla tüm şehitleri anıyorum. Değerli halkımız, şehadet kutsal bir şeydir; bu nedenle öncelikle tüm şehit ailelerini ve Suriye halkını kutluyorum.

ÖZGÜRLÜK GEMİSİ ARTIK YOLA ÇIKTI

İki gündür gözlerimizin önünden yeni kareler geçiyor. Şehit ailelerinin 'gururluyuz, onurluyuz' dediği sahneler... Ben de yurtsever bir aile olarak şehit aileleri meclisinde yerimi aldım. Bu çok kutsal bir şeydir. Bize özgür ve eşit bir yaşamı garantileyenler bu şehitlerdir, bizi bugünlere getirenler bu şehitlerdir. Kendilerini büyük bir felsefeye, kültüre ve paradigmaya adayanlar bu şehitlerdir. Her bir şehit bir destandır. Ancak sadece sözler yetmez; sözden öte, söz vermektir. Şehitlere karşı sorumluluğumuzu nasıl yerine getirebiliriz? Bu şehitler Kürt’tür, Arap’tır. Geçmişte Hristiyanlar da şehitler arasında yerini almıştır. Bu şehitlerin ruhuyla Araplar ve Kürtler birliklerini kuruyor. Bu, doğru fikir ve felsefenin sonucudur. Etkisini sadece toplum içinde değil, çocuk ve gençler üzerinde de hissettirmiştir. Bu çocuklar ve gençler bu ruhla yetişiyor. Bu destanla yaşamı inşa ediyor. Bu şehitler de çocuktu ve şehitlerin sesini duydular. Bizler de gururluyuz; bu kutsal günlerde tüm Orta Doğu ve dünya halkları demokratik toplum felsefesinde birbirinin iradesini tanıyor. Tanınmamız bu şehitlerin gücü sayesindedir. Dünyada tanınmamız bu şehitlerin emeği ve kahramanlığı sayesindedir. Ruh şehitlerle güçlenir, birlik şehitlerle kurulur. Ortaklaşmanın örnekleri öne çıkıyor. Kutsal değerler üzerinde entegrasyon gelişiyor. Razı olmayanlar, bu onların sorunudur. Artık özgürlük gemisi ilerliyor. Şehit çağrı yapıyor; bir halk için, insanlık ahlakı için canını verdi. Özgürlük uğruna bedel ödedi. Herkes kendisini bu kahramanlara borçlu hissetmeli. Bunun için de özgürlük mücadelesini büyütelim. Bu şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirelim. Kürt, Arap, Süryani, Ermeni tüm bileşenler böyle bir geleceği bekliyor. Halklar arasındaki savaşın duracağı günlere doğru ilerliyoruz. Önder Apo’nun geliştirdiği sürecin amacı savaşı durdurmaktır. Halkların özgürlüğünü Önder Apo’nun yanında görüyoruz.”

Demokratik İslam Kongresi adına konuşan Şeyh Mihemed El-Qadirî ise, “Allah tüm halklara diliyle, kültürüyle ve haklarıyla yaşama hakkı vermiştir. Şehitlere diyoruz ki: Biz sizin sayenizde varız. Kürt halkı yüzyıllardır zulüm ve baskı altında yaşadı. Bu kahramanların sayesinde vatanımızı inşa ettik. Yüz yıldır göremediğimiz kazanımları şimdi gördük. Direnişiniz ve varlığınızla yolumuza devam etmeliyiz” dedi.

'ŞEHİTLERİN AMACINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Kongra Star adına konuşan Şaha Xelîl, 26 şehidin ailesine ve tüm şehit ailelerine başsağlığı dileyerek şunları belirtti: “Bu annelerin duyguları ve duruşu karşısında, bu kahramanların ve bu yurtsever ailelerin kahramanlığını övmeye kelimeler yetmez. Kültürünü ve varlığını koruyan bu ailelerden elbette böyle kahramanlar çıkacaktır. Biz kana aşık değiliz, bıçağın altındaki kurbanlık koyun da değiliz. Ancak egemen devletler yıllardır bizi yok etmek, kimliksizleştirmek istediğinde; bugün kızlarımız ve oğullarımız bu yolu seçti. Önder Apo’nun fikir ve felsefesine sığındılar. Bu şehitlerin yolu, mücadeleyi büyütme sözü olacaktır. Amaçları gerçekleşene kadar onların izine ve taleplerine sahip çıkacağız. Şehitler halkların onurudur.”

'ÖZGÜRLÜK HAREKETİ VE ÖNDER APO SAYESİNDE 'BİZ KÜRDÜZ' DİYEBİLİYORUZ'

Dirbesiye Meclisi adına konuşan Silêman Xelîl ise şunları söyledi: “Şehit ailelerinin ve hazır bulunan halkın huzurunda tüm şehitler için başsağlığı diliyoruz. Şehitleri anıyor ve huzurlarında saygıyla eğiliyoruz. Özgürlük hareketi ve PKK şehitleri sayesinde bugünlere ulaştık. Taş taş üstüne koyarak şehitleri yerleştirdik. Zorlu şartlarda bir adım bile geri atmadılar. Sayın Apo’nun fikri, özgür kadın ve direnişçi gençlikle 50 yıl direndik. Binlerce şehit verdik ve binlerce kazanım elde ettik. Onlar olmasaydı bugün Kürdistan’ın dört bir yanında 'Biz Kürdüz' diyemezdik. Bu, özgürlük hareketinin kanı sayesindedir. Tarihi düşmanlara, NATO’ya karşı direndik. Her türlü zulme ve baskıya karşı direndik. Ne kadar şair ya da yazar olsak da bu şehitlerin emeğini dile getiremeyiz. 27 yıldır Önder Apo en ağır baskılar altında zindanları tarihi bir okula dönüştürdü. Tek bir genç, öğretmen, Kürt var olduğu sürece özgürlük hareketinin ve Önder Apo’nun mücadelesini unutmayacağız. Şehitlerimizin ve Önderimizin takipçisi olacağız. Entegrasyon projesini tamamlayıp başarıya ulaştıracağız.”

Silêman Xelîl’in konuşmasının ardından merasime katılan öğrenciler, “Ey Reqîb” ulusal marşını okudu.

'PKK KÜRTLERİN ADINI DÜNYAYA DUYURDU'

Hesekê Meclisi adına konuşan Mihmed Eşref Elî, “PKK tarihinde bir savaş süreci yaşandı. Önder Apo’nun çağrısına kadar savaş süreci devam etti. Türk devleti tüm gücü, ağır silahları ve kimyasallarıyla PKK’nin üzerine gitti. Fakat PKK bugüne kadar geldi. PKK büyük bir direnişle, bu gençlerle savaş sürecini başarıyla geçti. Ta ki Kürt kimliği dünyada tanınana kadar. Türk devleti savaşla başarıya ulaşamayacağını ve PKK’yi bitiremeyeceğini anladı. Türk devleti çok kötü bir duruma düştü. Bu yüzden kendisini İmralı’ya attı. Bugün İmralı Türkiye’yi ve tüm bileşenleri koruyor. Bugün İmralı içinde Önder Apo hepimizi koruyor. Biz de onun etrafındayız ve onu koruyacağız. Bizi bugünlere getiren gerillalardır” 

'ÖNDER APO’YA SÖZ VERİYORUZ; BARIŞ VE DEMOKRATİK TOPLUM SÜRECİ BAŞARIYA ULAŞACAK'

Dêrik Meclisi adına Ciwan Elî konuşma yaptı. Ciwan Elî, 26 şehidin ailesine, Önder Abdullah Öcalan’a ve Kürt halkına başsağlığı dileyerek tüm özgürlük şehitlerini andı. Ciwan Elî konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devrimimiz şehitlerin emeğinin ürünüdür. Eğer bugün halkımız ve bölge halkı özgürlük ve onurlu bir yaşam imkanı elde etmişse, bu şehitlerin emeği sayesindedir. Özgür yaşamın öncülerine ne söylesek az kalır. Nerede ihtiyaç duyulduysa orada halkını savundular. En zor şartlarda halkının özgürlüğü ve onurlu bir yaşam için her şeylerini verdiler. Bugün Qamişlo’da, dün Dêrik’te, yarın Hesekê’de ve öbür gün Kobanê’de şehitler anılacak. Ancak dikkat çeken şey şehit ailelerinin yaklaşımıydı. Büyük bir acıya rağmen, moral ve duruşlarıyla devrimimize büyük bir moral verdiler. Şehit aileleri 2’nci, 3’üncü, 4’üncü şehidini zılgıtlarla karşılıyorsa, artık kimse bu halkı köleleştiremez. Kürt halkı özgürlük kararını vermiştir. Yurtsever halk ve şehit aileleri olarak şehitlerin emeğine sahip çıkma sorumluluğumuz ağırdır. Şehitlerin çizgisini pratikte sürdürmek sloganlarla olmaz; askeri, siyasi ve hukuki alanda şehit ailelerine sahip çıkılırsa halkımız kazanacaktır. Onların hayallerini ve amaçlarını yaşamalı ve yaşatmalıyız. Barış ve Demokratik Toplum stratejisini, şehitlerin huzurunda Önder Apo ile sözümüzü tazeleyerek sürdürelim. Hepinizin adına uluslararası komployu 28’inci yılında kınıyoruz. Önder Apo’ya ve Kürt halkına yönelik komployu nasıl boşa çıkardıysak, tüm komploları da öyle boşa çıkaracağız. Burada sözümüzü yeniden tazeliyoruz.”

'BUGÜN ARAP ŞEHİT AİLELERİ ŞEHİTLERİ ZILGITLARLA KARŞILANMAKTADIR'

Girgê Legê Meclisi adına Qehreman Mihemed, 26 şehidin şahsında özgürlük mücadelesinin tüm şehitlerini anarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehitlerin fotoğrafları ve kanı kendilerini anlatıyor, ne söylesek azdır. En bilinçli gençler bu yolda canlarını verdi. Alanda Arap arkadaşlarımızın aileleri şehitleri zılgıt ve alkışlarla karşıladı. Kürt ve Arap kanı birbirine karıştı. Biz bu bölgenin halkıyız. Kimsenin önünde başımızı eğmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz; zafer bizim, yenilgi düşmanlarımızındır.”

'ŞEHİT KANIYLA SULANAN ÜLKE ASLA YIKILMAZ'

Amûdê Kent Meclisi adına Newroz Elî konuşarak tüm özgürlük şehitlerini andı ve şöyle dedi: “Bêrîtan, Zîlan, Rustem ve Egîdlerin ruhuyla 26 şehidi anıyoruz. Ailelerine ve yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Şehit kanıyla sulanan bir vatan asla yıkılamaz. Sözümüz sonuna kadar şehitlerledir, onların çizgisinin takipçisi olacağız.”

MURAT KARAYILAN: ROJAVA HALKI YALNIZ DEĞİLDİR, TÜM KÜRTLER ARKASINDADIR

Konuşmaların ardından “Çiyayê Azad” (Özgür Dağ) sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda HPG Genel Komutanı Murat Karayılan şehit ailelerine başsağlığı dileyerek Rojava şehitlerinin ve Rojava halkının kahramanlığı üzerine konuştu. Ayrıca 6 Ocak 2026’da Rojava’ya karşı yapılan komploya dikkat çekerek şöyle dedi: “Küresel bir komploydu. Ancak Rojava şehitleri boşa gitmedi, bir kazanım yarattı. Herkese düşen görev şehitlerin bu kazanımlarını korumaktır. Rojava Devrimi şehitlerin eseridir. Irkçılar halkları birbirine düşürmek istiyor. Kürt ve Arap halkı birlikte kan döktü. Bazıları bunu bozmak istiyor. Arkasında kimin olduğunu biliyoruz. Burada entegrasyon önemlidir. Entegrasyon birliktir, her iki taraf da varlığını korumalıdır. Resmi kurumlar fakir gibi durmamalı, 'biz buradayız' demelidir. Artık siyasi mücadele önemlidir. Rojava halkı yalnız değildir, tüm Kürtler arkasında durmaktadır. Bu, savaşta açıkça görüldü.”

Anmanın sonunda 26 şehidin şehadet belgeleri ailelerine teslim edildi.

Anma, 26 şehidin ailelerinin zılgıtları ve “Şehîd namirin”  sloganıyla sona erdi.