Kongra Star Koordinasyonu, Hesekê’de son dönemde yaşanan provokasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada, Kürt ve Arap halkları arasında düşmanlık yaratılmak istendiğini belirtti. Açıklamada, özellikle Serêkaniyê, Dêrazor ve Şeddadê’den getirilen grupların Hesekê’ye girişinin ardından Kürt halkının değerlerini, sembollerini, şehitlerini ve kadın öncülerini hedef alan saldırıların arttığı ifade edildi.
Hesekê’de Kürt, Arap ve diğer halkların yüzyıllardır kimliklere, inançlara ve değerlere saygı temelinde birlikte yaşadığı vurgulanan açıklamada, halkların savaş ve düşmanlık değil, barış ve ortak yaşam istediği belirtildi. Olası bir Kürt-Arap çatışmasının halkların iradesini değil, çatışmayı körükleyen güçlerin amaçlarını yansıtacağı kaydedildi.
‘KADINLARIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ HEDEF ALIYOR’
Kadın öncülerinin fotoğraflarının hedef alınmasına da tepki gösteren Kongra Star, bu saldırıların kadınların özgürlük mücadelesini, toplumsal öncülüğünü ve iradesini bastırmayı amaçlayan erkek egemen ve kadın düşmanı zihniyetin yansıması olduğunu ifade etti.
Açıklamada, YPJ’li kadınların söz konusu öncülerin fikirleri ve mücadelesi doğrultusunda DAİŞ’e karşı savaştığı ve örgütün yenilgiye uğratılmasında rol oynadığı hatırlatılarak, bu öncülerin fotoğraflarına yönelik saldırıların Kürt halkının kazanımlarının yanı sıra DAİŞ’e karşı yürütülen tarihsel mücadeleyi de hedef aldığı belirtildi.
ŞAM YÖNETİMİNE SORUMLULUK ÇAĞRISI
Kongra Star, Hesekê’de güvenliğin sağlanması, saldırıların önlenmesi ve provokasyonlara karışan grupların denetlenmesinden geçici Şam hükümetinin sorumlu olduğunu bildirdi. Özellikle Xuweran Mahallesi’nde yaşananlara ilişkin somut adımlar atılmasını isteyen koordinasyon, saldırıları gerçekleştirenlerin tespit edilerek hesap vermesini talep etti.
Açıklamada, “Hesap isteme yalnızca sözde kalmamalı, toplumun güvenini sağlayacak biçimde şeffaf ve inandırıcı olmalıdır” denildi.
hesap sorma sürecinin yalnızca sözde kalmaması, toplumun güvenini sağlayacak biçimde şeffaf ve inandırıcı yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
DEMOKRATİK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Kürt tarafının entegrasyon sürecine samimi ve yapıcı yaklaştığını belirten Kongra Star, Kürt halkının iradesinin tanınmamasına ve değerlerine yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmasına tepki gösterdi. Halkların haklarını ve iradesini esas almayan bir entegrasyon anlayışının ortak yaşama zarar vereceği ifade edildi.
Kongra Star; kadınlara, kadın örgütlerine, demokratik güçlere, Rojava halklarına, Kürt halkına ve dostlarına çağrıda bulunarak saldırılara karşı demokratik ve hukuki haklar temelinde ortak tutum alınmasını istedi. Açıklamada, Kürt ve Arap halklarını karşı karşıya getirmeyi ve bölgeyi savaşa sürüklemeyi amaçlayan girişimlere karşı demokratik mücadelenin ve eylemliliklerin sürdürüleceği belirtildi.
‘ŞAM HÜKÜMETİNİ SORUMLU TUTUYORUZ’
Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Hesekê’de bugüne kadar yaşanan ve bundan sonra yaşanabilecek tüm provokasyonların önlenmesinde Şam hükümetini sorumlu tutuyoruz. Halkların ortak yaşamını hedef alan hiçbir saldırıyı kabul etmeyeceğiz. Ayrıca bu olayın bağımsız bir kurum tarafınca araştırılması, soruşturulması ve ayrıca hesap istenmesi gerekmektedir.”