İsrail 26 Filistinli tutsağı serbest bırakacak

İsrail 26 Filistinli tutsağı serbest bırakacak

İsrail, 26 Filistinli tutsağı 13 Ağustos günü serbest bırakacak. Yapılan açıklamalarda ilk kafilede serbest bırakılacak tutsakların, yaşlılar olduğu belirtildi.

İsrail, Filistin ile başlayan barış görüşmeleri kapsamında 104 tutsağı serbest bırakacağını açıklamıştı. Filistinli müzakereci Saeb Erakat yaptığı açıklamada, İsrail ile görüşmeler kapsamında 104 uzun süreli tutsaktan 26’sının 13 Ağustos’ta serbest bırakılacağını duyurdu. Erakat, İsrail’in bütün tutsakları aynı anda serbest bırakmayı kabul etmediğini de sözlerine ekledi.

İsrail ile Filistin arasında yeniden başlayan barış görüşmeleri kapsamında uzun süredir tutuklu olan 104 Filistinli serbest bırakılacak. 26 kişilik ve yaşlılardan oluşan ilk grup, 13 Ağustos’ta serbest bırakılacak.

Filistinli müzakereci Saeb Erakat, “Uzun süreli tutsakların özgürlüğüne kavuşması 4 aşamalı olarak gerçekleşecek. Çünkü İsrail bütün tutsakları aynı anda serbest bırakma taraftarı değil” dedi.

Filistin’den Saeb Erakat ve İsrail’den Adalet Bakanı Tzipi Livni başkanlığında yürütülecek müzakerelerin ikinci toplantısı tutsakların serbest bırakılmasından sonra başlayacak.

İlk toplantı Washington’da yapılmıştı. İkinci toplantının ise Ortadoğu’da yapılması bekleniyor. Livni görüşmelerin alternatif bir şekilde İsrail ve Filistin topraklarında düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

İsrail televizyonuna konuşan Livni, 1993’teki Oslo görüşmelerinden önce tutuklanan 104 kişiden bir grubun ikinci toplantı öncesinde serbest bırakılacağını açıkladı. Serbest bırakılacak tutsakların isimleri ise hala netleşmiş değil.

 Serbest bırakmaların önümüzdeki 9 aya yayılması bekleniyor.