‘İsrail’de bir nükleer tesiste yeni inşaat hareketliliği gözlendi’
Associated Press’in (AP) haberine göre uydu görüntüleri, Necef Çölü’ndeki Shimon Peres Nükleer Araştırma Merkezi’nde büyük bir binanın inşaatında hızlanma olduğunu gösteriyor.
Associated Press’in (AP) haberine göre uydu görüntüleri, Necef Çölü’ndeki Shimon Peres Nükleer Araştırma Merkezi’nde büyük bir binanın inşaatında hızlanma olduğunu gösteriyor.
Sözkonusu tesis, uzun süredir İsrail’in askeri nükleer programına dair uluslararası şüphelerin odağında bulunuyor.
Uzmanlar, inşaatın Dimona reaktörüne yakınlığı ve sivil tesislerin bulunmaması nedeniyle muhtemelen İsrail’in nükleer kapasitesiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Bazı uzmanlar, binanın büyüklüğü ve çok katlı yapısı nedeniyle yeni bir ağır su reaktörünün inşası olabileceğini öne sürüyor; bu tür reaktörler plutonyum ve diğer nükleer silah yapımında kullanılan materyalleri üretebiliyor.
I24News’te yer alan bir habere göre diğer uzmanlar ise çalışmaların yeni bir nükleer silah montaj merkeziyle ilgili olabileceğini söylüyor. Ancak görüntüler hâlâ erken aşamada olduğundan kesin sonuç çıkarmanın mümkün olmadığı vurgulanıyor.
İsrail resmi olarak nükleer silah sahibi olduğunu doğrulamıyor, fakat dış kaynaklara göre ülke Orta Doğu’nun tek nükleer gücü olarak kabul ediliyor. Dimona’daki inşaatın ilerlemesi, İsrail’in nükleer statüsü ve faaliyetlerinin şeffaflığı konusundaki uluslararası tartışmaları yeniden gündeme getirebilir.