Fransa’da lise eylemlerinde üçüncü perde: On binler sokaklara çıkıyor

Fransa’da lise öğrencilerinin eğitim koşulları ve gençlere daha fazla kaynak ayrılması talebiyle başlattığı protestolar büyüyor. Paris’te 20 bin ila 40 bin kişinin katılması beklenen gösteri için yaklaşık 2 bin polis ve jandarma görevlendirildi.

Fransa’da lise öğrencilerinin haftalardır sürdürdüğü protestoların “üçüncü perdesi” salı günü ülke genelinde düzenlenecek gösterilerle devam ediyor.

Öğrenciler; okullardaki kaynak yetersizliğini, bakımsız binaları, öğretmen eksikliğini ve özellikle yoksul mahallelerde öğretmenlerin yerine yenilerinin atanmamasını protesto ediyor. Öğrenciler ayrıca üniversiteye geçiş sistemi Parcoursup üzerinden yaşanan baskı ve eşitsizliklerin giderilmesini talep ediyor.

ONBİNLERİN KATILIMI BEKLENİYOR

Paris’te saat 14.00’te başlaması planlanan yürüyüş için 2 bin polis ve jandarma görevlendirildi. Yetkililer, gösteriye 20 bin ila 40 bin arasında kişinin katılabileceğini tahmin ediyor.

Öğrencilere üniversite öğrencilerinin yanı sıra Eğitim Bakanlığı bünyesindeki çok sayıda sendika da destek veriyor. FSU, CGT, FO, CFDT, Unsa, Sud ve Solidaires, öğrencilerle dayanışma amacıyla Paris, Lyon, Marsilya ve yaklaşık 30 kentte eylem çağrısı yaptı.

Tarım sendikalarından Confédération paysanne (Köylü Konfederasyonu) de çiftçileri öğrencilerin protestolarına katılmaya ve toplumsal tepkilerin birleşmesine çağırdı.

6 BİNİ AŞKIN GÖZALTI

Hareketin başlamasından bu yana 6.059 kişi gözaltına alındı, 5 binden fazla kişi ise çoğunluğu reşit olmayanlardan oluşmak üzere gözaltı işlemlerine tabi tutuldu.

Hükümetin verilerine göre 215 öğrenci yaralandı. Pazartesi günü Lens kentinde 15 yaşındaki bir öğrencinin bir el bombası nedeniyle elini kaybetmesi tepki çekti. 

Tours kentinde ise 16 yaşındaki bir öğrencinin bir lise blokajı sırasında bir gözünü kaybettiği, savcılığın yaralanmanın plastik mermiyle uyumlu olduğunu açıkladığı bildirildi.

Protestoların başlamasından bu yana polis teşkilatının denetiminden sorumlu birim tarafından da 10 soruşturma açıldı.