Kürdistan Özgürlük Gerillası şehitleri anılıyor-YENİLENDİ
Şehadetleri açıklanan HPG/YJA Star gerillaları için çok sayıda kentte düzenlenen anmalar sürüyor.
Şehadetleri açıklanan HPG/YJA Star gerillaları için çok sayıda kentte düzenlenen anmalar sürüyor.
Adana Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKKAY-DER) öncülüğünde Seyhan ilçesine bağlı Ova Mahallesi’nde bulunan Ova Taziye Evi’nde düzenlenen anma üçüncü gününde sürüyor. Anmanın yapıldığı yere, “Şehîdên me rûmeta me ne”, “Em şehîdên azadiyê bi bîr tînin” ve “Şehîd namirin” pankartları ile Önder Apo'nun dev posteri asıldı. Anma için hazırlanan masalara sarı, kırmızı yeşil flamalarla şehitlerin fotoğraflarının yanı sıra Önder Apo'nun fotoğrafları ve karanfiller konuldu. Anma akşam saatlerinde yapılacak etkinlikle sona erecek.
MERSİN
Mersin’de Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde Akdeniz ilçesine bağlı Güneş Mahallesi’ndeki Güneş Taziye Evi’nde anmanın üçüncü gününde. Anmanın yapıldığı yere “Şehîdên me rûmeta me ne”, “Em şehîdên azadiyê bi bîr tînin”, “Şehîd namirin” ve "Şehitler Önderliğin, Önderlik halkın hakikatidir” yazılı pankartların yanı sıra Önder Apo'nun posteri asıldı. Anma şehit ailelerinin taziye evine gelmesiyle birlikte başladı. Aileleri halk tarafından “Şehîd namirin” sloganıyla karşıladı. Anma akşam saatlerinde yapılacak etkinlikle sona erecek.
MÊRDÎN
MEBYA-DER öncülüğünde, şehit HPG/YJA Star gerillaları için Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde anma etkinliği düzenlendi. Berçem Mahallesi’nde bulunan Arya Güneş Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen anmanın ilk günü, “Şehîd namirin” sloganlarıyla başladı.
Anmanın gerçekleştirildiği salona, “Şehîdên me rûmeta me ne” ve “Şehîd candarê nirxên hezar salan” yazılı pankartlar asılırken, salonda hazırlanan masalar da sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla donatılarak şehitlerin, Önder Apo'nun fotoğrafları ve karanfiller bırakıldı. Şehit aileleri salona girişlerinde, yurttaşlar tarafından “Şehîd namirin” sloganıyla karşılandı. Anmaya katılanlar sık sık “Şehîd namirin”, “Riya şehîd riya me, Apo ye Serokê me” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Anma, özgürlük mücadelesi şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anma, ziyaretlerle sürüyor.
AMED
MEBYA-DER öncülüğünde Rezan (Bağlar) ilçesindeki bir salonda Kürdistan Özgürlük Gerillası şehitleri için gerçekleştirilen anma 3’üncü gününde devam etti. Önder Apo’nun dev posteri ile “Em şehîdên azadiyê bi bîr tînin”, “Em bi we serbilind in cangoriyên Kurdistane”, “Şehîd namirin” ve “Pusulası Önderlik ve şehitler olanın rotası şaşamaz” pankartlarının asıldığı anmada, şehitlerin fotoğrafları kesk û sur û zer flamalar ve gülerle masalara bırakıldı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren anma için salona gelen siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar, ailelerle tek tek selamlaştı. Sabah saatlerinden itibaren binlerce kişinin ziyaret ettiği anmada mevlit verildi. Ziyaretlerin kabul edildiği anmada saat 15.00’da şehitlerin yaşamı ve mücadelesini sinevizyon gösterimi yapılacak.
MEBYA-DER Eşbaşkanı Ramazan Dengiz, 13 Eylül 1982’de Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde Ölüm Orucu sonucu şehadete ulaşan Mehmet Hayri Durmuş şahsında Kürt özgürlük mücadelesi şehitlerini andı. Hayri Durmuş’un kardeşi Zekiye Ayık, “Başta Abdullah Öcalan olmak üzere, şehit ve gerillaların ailelerine teşekkür ediyorum. Böyle güzel çocuklar yetiştirdiğiniz için size saygı duyuyorum. Bu çocukların emeği çok farklı. Unutmayalım, asla unutmayalım. Bu halkın çocukları çok acı gördü. Birbirimize sahip çıkmamız gerekiyor. Savaşımız daha bitmedi. Halk, anneler, babalar, bizler ayakta kalmalıyız” dedi.
32 yıllık tutsaklığın ardından tahliye olan Ali Haydar Elyakut, “Şehitlerin arkasından söz kurmak çok zor, şehit annelerinin karşısında konuşmak daha zor. Dilimizi, kimliğimizi dünyaya duyurduysak bu şehitlerin sayesinde. Eğer onları unutursak kalbimiz kurusun, bu dünyada yerimiz olmasın. ‘Nasıl 30 yıl cezaevinde kaldınız?’ diye soruyorlar. İşte bu şehitler sayesinde ayakta kaldık. Onlar bizim varlığımız için canlarını verdiler; onlara minnettarız, onların izinde olacağız. Onlar için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Başkan Apo’nun peşinden gideceğiz, bu süreç içinde elimizden geleni yapacağız” diye konuştu
Anma, Önder Apo ve şehitler üzerine yapılan sinevizyon gösterimiyle sona erdi.
BİSMİL
Amed’in Bismil ilçesinde de üç gün süren anmaya sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı. Şehitlerinlerin yanı sıra Önder Apo'nun fotoğraflarının yer aldığı anmada "Şehid namirin”, "Şehîdên me rûmeta me ne" ve "Şehîd ronahiya rêya me ye" pankartları asıldı. Anmaya binlerce yurttaş katılarak Özgürlük mücadelesinde yakınlarını yitiren ailelerin yanında yer aldı. Sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldığı anmanın üçüncü gününde de aileler, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin öncüleri olduğu ifade etti.
Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan MEBYA-DER yöneticisi Mustafa Okçu şunları söyledi. “Şehitlerimizi anıyoruz, önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Onlar ışığımız, yolumuz ve yöntemimizdir. Onların izinde yürüyeceğiz. Başkan Apo o kadar dirençli bir toplum inşa etti ki bugün de şehitlerine sahip çıkmak için buradalar. Hayalleri vardı, bunu yerine getirebilmek için mücadele etmeliyiz. Bugün Başkan Apo bir süreç başlattı; Barış ve Demokratik Toplum Süreci. Bunu başarıya ulaşması için örgütleneceğiz, mücadele edeceğiz.”
Anma programı, özgürlük mücadelesi şehitlerinin konuşma ve fotoğrafları ile hazırlanmış sinevizyon gösteriminin ardından “Şehîd namirin” sloganı ile son buldu.
FARQÎN
MEBYA-DER öncülüğünde şehit HPG/YJA Star gerillaları için Farqîn’de (Silvan) ilçesi Mehmet Emin Karakuş Yas Evi’nde düzenlenen anmanın üçüncü günü kitlesel ziyaretlerle başladı. Anmada şehitlerin fotoğrafları masalara kondu. Alana Önder Apo’nun dev posterleri yer alırken, yeşil, sarı, kırmızı flamalar ile “Şehîden me rumeta men e” ile “Şehîd namirin” yazılı pankartlar asıldı. Sabah saatlerinde başlayan anmaya sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Anmada mevlit okundu. Anmada sık sık “Biji Serok Apo” ve “Şehîd Namirin” sloganları attı. Anma saat 15.00’da yapılacak olan sinevizyon programı ile sona erecek.
Yine Amed’in Karaz (Kocaköy) Bismil ilçelerinde de başlayan anmayı çok sayıda kişi ziyaret ediyor. Anmalarda mevlit okutulacak; ardından yaşamını yitirenlerin yaşam hikayelerinin yer alacağı sinevizyon gösterimi yapılacak.
SÊRT
MEBYA-DER öncülüğünde şehitler için Sêrt merkez Bahçelievler mahallesindeki özel bir salonda düzenlenen anma 3’üncü gününde sürdü. Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra binlerce yurttaşın ziyaret ettiği anmada sık sık, “Şehid namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Sabahın erken saatlerinde salona gelen binlerce yurttaş, anmanın son gününde de şehit ailelerini yalnız bırakmadı. Anma, kapsamında mevlit okutuldu. “Şehîd namirin” sloganının atıldığı anmada sinevizyon gösterimi yapıldı.
İSTANBUL
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma Derneği (MEBYADER) öncülüğünde Kürt özgürlük mücadelesinde farklı tarih ve yerlerde şehit düşen gerillalar için anma programı düzenlendi. İstanbul Okmeydanı’nda bulunan bir salonda yapılan anmaya, yaşamını yitirenlerin aileleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Anmada, Önder Apo’nun fotoğrafları salonda yer aldı. Salonda, “Şehîdên me rûmeta me ye”, “Şehîd namirin” ve “ Em şehîdên azadiyê bi bîr tînin” pankartları asıldı. Anma yurttaşların yoğun katılımıyla sürüyor.
RIHA
Kadim Topraklarda Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (KAT-DER) öncülüğünde, şehitler için Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde kurulan anma ikinci gününde devam ediyor. Yeni Mahalle’de bulunan Sîyamend Akbaş Taziye evinde düzenlenen anma için Önder Apo ve şehitlerin fotoğrafları asıldı. Salona “Şervanen Kurdîstanê cangorîyên azadîyê em her dem li ser şopa we ne”, “Doza me ji bo soza me, soza me ji bo şehîdên me” pankartları asıldı. Gruplar halinde anmaya gelen yurttaşlar, “Şehid namirin”, “Rîya şehîd rîya me, Apo ye Serok ê me” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Wêranşar’da anmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da katılarak ailelere başsağlığı dileğinde bulundu.
Bu kapsamda Riha’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Selçuklu Mahallesi’ndeki Rezanoğlu Taziye Evi’nde, Pîrsûs (Suruç) ilçesine bağlı Sarayaltı Mahallesi’ndeki Mustafa Dağ Taziye Evi’nde ve Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de bulunan Sîyamed Akbaş Taziye Evi’nde anmalar sürüyor. Anmaların 3’üncü gününde Pirsus ve Wêranşar'da mevlit okunacak.
PÎRSÛS
KAT-DER öncülüğünde, farklı tarihlerde ve bölgelerde özgürlük mücadelesi şehitleri için Pîrsûs ilçesine bağlı Sarayaltı Mahallesi’ndeki Mustafa Dağ Taziye Evi’nde düzenlenen anma töreni ikinci gününde sürüyor. Anmaya gelen binlerce kişi "Şehid namirin" sloganı attı.
Anmanın yapıldığı salona; şehitlerin fotoğrafları ve Önder Apo'nun dev posteri asıldı. Anma için hazırlanan masalara sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile karanfiller ve güller konuldu; şehitlerin fotoğrafları yerleştirildi. Anma boyunca halk sık sık "Rêya şehîd rêya me, Apo serokê me ye", "Bijî Serok Apo" ve "Şehîd namirin" sloganlarını attı.
EYYÜBİYE
Riha kent merkezinde bulunan Rêzan Taziye Evi’nde düzenlenen anma da ikinci gününde de. Anmanın yapıldığı salona Önder Apo ve şehit HPG/YJA Star gerillalarının fotoğrafı ile “Şehîd namirin” pankartı asıldı.
Toplu halinde “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla anmaya katılan yurttaşlar, ailelerle bir araya geldi.
BURSA
MEBYA-DER, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan DEM Parti ilçe binasında anma düzenledi. Anmaya, şehit aileleri ve çok sayıda katıldı.
Anmada şehitlerin fotoğrafları ve Önder Apo'nun posteri ile “Em deyndarê we ne (Biz size borçluyuz)” pankartı asıldı. Saygı duruşunun ardından anmada dualar okundu.
WAN
Wan'daki anma programının gerçekleştirildiği alandaki masaların üzerlerine şehitlerin fotoğrafları bırakılırken, "Em şehîdan bi bîrtînin", "Şehîd namirin" pankartları ve Önder Apo'nun posterleri asıldı. Binlerce kişinin katıldığı anmaya, sabah saatlerinde mevlit okundu. Binlerce kişi Çerxa Şoreşê marşını birlikte okurken, sık sık "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganları attı.
Wan MEBYA-DER Eşbaşkanı Yusuf Dündar, “Üç gündür burada halkımız şehidlerine sahip çıkıyor. Bugün Sayın Öcalan’ın yanına gidip onunla konuşuyorlarsa onların sayesindedir. Onların hayali; halkımızın özgürlüğü ve dilimizin özgürlüğüydü. Onların bıraktığı mirası biz sonsuza kadar taşıyacağız” diye konuştu.
Demokratik Birlik İnisiyatifi Eşsözcüsü ve Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise şunları söyledi: “Onlar hakikate yönlerini çevirdiler. Barış ve özgürlük için yönlerine dağlara verdiler. Keşke ilk gün müzakere ve diyalog yolu açılsaydı da bu kadar insan hayatını kaybetmesiydi. Bin kilometrelik yolun bir metresi için binlerce genç hayatlarını verdi. Artık kimsenin tırnağının kanamaması için gece gündüz çalışmalıyız. Unutmak en büyük ihanettir. Onun için onları unutmayalım ve mücadelemizi ona göre yürütelim. Onların yaşamı ve felsefesi bugün tüm dünyaya örnek oluyor. Onların bu felsefelerine sahip çıkalım.”
Konuşmaların andından sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma sloganlarla sona erdi.
ERDÎŞ
Wan'ın Erdîş (Erciş) ilçesinde MEBYA-DER öncülüğünde HPG/YJA Star şehitleri için yapılan anma 3’üncü gününde binlerin katılımıyla sona erdi. Anmanın yapıldığı, salona Önder Apo'nun posteri, “Em şehîden azadîye bi bîrtînin", "Şehîdên me rûmeta me ne", "Şehîd namirin", "Şehîd roniya ye me ne" pankartları asıldı. Anmanın yapıldığı salonda yürüyüş yapan gençler, şehitlerin fotoğraflarını taşıdı. “Rêya şehîd rêya me”, “Şehîd namirin” sloganları atılan yürüyüşte aileler gençleri zılgıt ve sloganlarla karşıladı.
Wan MEBYA-DER yöneticisi Mevlüde Aza, "Kürdistan'da aylardır süren acılı günler yaşanıyor. Onlar bize çok büyük bir miras bıraktı. Bu miras bizlere yıllarca yetecek bir birikimdir. Onların mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Onlara sözümüzdür" diye konuştu.
Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan da şunları söyledi: "Kürdistan halkı yüzyıllarca çok büyük katliamlardan geçirildi. Onlar bu kaderi kabul etmeyenlerdi. Buna karşı geldiler. Kürt halkının kaderini yeniden yazdılar. Kürt halkı onlar sayesinde kendi kaderini, tarihini yazıyor. Bugün andığımız arkadaşlarımız Zilan Kaliamı'nı yaşayan ailelerin çocuklarıydı. O çocuklar Kürtlerin kaderini değiştirdi."
Konuşmalar ardından anma programı sinevizyon gösterimi ile devam etti. Yaşamını yitirenlerin konuşmaları ve fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon alkış ve sloganlarla izlendi. Anma, dualar ve taziye kabulleriyle son buldu.
MÛŞ
MEBYA-DER öncülüğünde, Mûş’un Milazgir (Malazgirt) ilçesinde Kürdistan Özgürlük Gerillaları şehitleri için anma gerçekleştirildi. Anmaya çok sayıda kişi katıldı. Anmanın yapıldığı salona şehitlerin fotoğrafları, Önder Apo'nun posterleri ve “Em şehêdên azadiyê bi bîrtînin”, “Şehîd roniya rêya me ne” pankartları asıldı. Anmada “Çerxa şoreşe” marşı okunurken, sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Şehitler için okunan mevlit dualarının ardından program konuşmalarla başladı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Kürt gençleri, inkâra karşı topraklarına özgürlük getirmek için mücadeleye başladı. Ailelerimiz bilsin ki çocuklarınız Kürtleri dünyaya tanıttı. Artık Çocuklarınız bize özgürlüğü hediye etti. Bizim de onların hediyesine sahip çıkmamız gerekiyor. Kültürümüzü, kimliğimizi, dilimizi savunmamız gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından anma programı sinevizyon gösterimi ile devam etti. Anma, "Şehîd namirin" sloganıyla sona erdi.
QERS
Qers'te, YJA Star gerillası Yaprak Yıldırım (Gurbeteli Serhildan) ve HPG gerillası Yusuf Güneşyüz (Azad Dîgor) için anma gerçekleştirildi. Yaprak Yıldırım için Qaxizman ilçesine bağlı Pifika Taloya köyünde anmaya yapıldı. Güneşyüz için ise memleketi Digor ilçesine bağlı Yemençayır köyünde anma düzenlendi. Anmaları çok sayıda kişi ziyaret etti.
ŞIRNEX
Özgürlük Şehitleri için Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde yapılan anmalar kitlesel ziyaret edildi. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde yapılan ziyaretlere çok sayıda kişi katıldı.
Anmanın yapıldığı yerin yakınında bir araya gelen çok sayıda yurttaş, "Şehîd namirin" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş anmanın yapıldığı alana kadar sürdü. Ziyaretler yapılan duaların ardından son buldu.
KOCAELİ
MEBYA-DER öncülüğünde, özgürlük mücadelesinde farklı tarih ve yerlerde şehit düşen gerillalar için Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde anma programı düzenlendi.
DEM Parti Dilovası ilçe binasında gerçekleştirilen anmaya, şehit ailelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Yoğun ilginin gösterildiği anmada oturacak yer kalmadı.
Saygı duruşuyla başlayan anma programında “Şehîd namirin”, “Tekoşînan wan rêya me ronî dike” ve “Şehîdên me rûmeta me ye” yazılı pankartlar asıldı.
Şehitlerin anısına bir masa hazırlanırken, masaya yeşil, sarı ve kırmızı örtü serildi. Örtünün üzerine yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi'nin fotoğrafı yerleştirildi.
Anmada ayrıca yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma programı, okunan duaların ardından sona erdi.