Son Dakika: Karayılan’dan Kürdistani örgütlere çağrı: Ortak strateji oluşturalım

Putin, ABD’li temsilcilerin Kiev ziyareti öncesi üç günlük saldırı durdurma emri verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın temsilcileri Jared Kushner ve Steve Witkoff’un Kiev’e yapması beklenen ziyaret öncesinde başkent Kiev’e yönelik saldırıların üç gün süreyle durdurulması talimatı verdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in emri doğrultusunda Kiev’e yönelik saldırıların cumartesi gece yarısından itibaren üç gün boyunca durdurulacağını açıkladı.

Peskov, kararın ABD heyetiyle yapılması beklenen görüşmeler ve temasların hazırlıklarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

ABD HEYETİ MOSKOVA'DA 

Trump’ın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek amacıyla bir barış önerisi taşıdığını açıkladığı Kushner ve Witkoff, cumartesi günü Moskova’ya ulaştı. İki temsilcinin Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin ardından Kiev’e geçmesi bekleniyor. Bu ziyaret, iki ismin arabuluculuk çalışmaları kapsamında Ukrayna’nın başkentine gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak.

KİEV HAVALİMANLARI VURULDU

Putin’in saldırıları durdurma kararından önce ise Rusya’nın gece boyunca Kiev’deki iki havalimanını hedef aldığı bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırıları ABD heyetinin olası hava yoluyla Kiev ziyaretini engellemeye yönelik “gösteri niteliğinde” saldırılar olarak değerlendirdi.

Zelenskiy, Kiev ve Borispol havalimanlarına yönelik saldırıların ABD’li temsilcilerin Ukrayna’ya uçakla gelmesi ihtimaliyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgalin ardından Ukrayna hava sahası sivil uçuşlara kapalı bulunuyor. Ülkeyi ziyaret eden yabancı yetkililer genellikle üçüncü ülkeler üzerinden trenle Kiev’e ulaşıyor.

ABD temsilcilerinin Moskova ve Kiev temasları, savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlerin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşiyor.