Yemen'de kriz derinleşiyor: Milisler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Yemen'de kriz derinleşiyor: Milisler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Yemen'de Pazartesi günü başlayan çatışmalar devam ediyor. Pazartesi akşamı ilan edilen ateşkesin ardından Şii milisler bugün başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

Ansarullah isimli Şii milisler, Pazartesi akşamı Yemen Başbakanı'nın konutunu kuşattı. Burası aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında bulunuyor.

Başbakanlık konutu, ağır silahlı milislerin kuşatmasında kalmaya devam ederken, Başbakan'ın da binada olduğu açıklandı.

Şiddetli çatışmaların ardından yaşanan bu durumla birlikte Şii milislerin başkentteki hakimiyeti güçlendi.

Ansarullah örgütü, geçen yıldan bu yana Yemen'deki etkisini arttırıyor. 21 Eylül'de başkentin büyük bir kısmını denetimine geçirmişti.

Pazartesi günü başlatılan yeni saldırılarda milisler ve askerlerden oluşan 9 kişi öldü, 67 kişi yaralandı. Yaralılar arasında sivillerin de olduğu bildiriliyor.

Akşam saatlerinde bir ateşkes ilan edildi. Görgü tanıkları da çatışmaların durduğunu doğruladı. Ateşkese uyulması için bir izleme komitesi kuruldu.

Ancak başkentteki durumun son derece gergin kalmaya devam etti. Şii milisler, Cumhurbaşkanlığı yakınındaki stratejik bir tepeyi de ele geçirdiklerini duyurdu.

Gün içinde Cumhurbaşkanlığına doğru iki tankla birlikte Şii milislerin takviye yaptığı görüldü. Bugün öğleden sonra kısa bir çatışmadan sonra milisler Cumhurbaşkanlığı sarayına girdi.

Yine ulusal televizyon ve resmi haber ajansı Saba, Ansarullah milislerinin eline geçti.

İletişim Bakanı Nadia El Sakkaf, milislerin hükümetin herhangi bir açıklamasının yayınlanmasına izin vermediğini söylerken, bunu darbe teşebbüsü olarak değerlendirdi.

Pazartesi akşamı bir hükümet sözcüsü, şiddete son verilmesi için bir yol haritası oluşturmak amacıyla tüm siyasi güçleri acil toplantıya çağırdı.

Arap Birliği de tüm siyasi güçleri acilen şiddete son vermeye ve ülkenin meşru makamlarına saygı göstermeye çağırdı.

Çatışmalar başlamadan önce Hutis olarak da adlandırılan Ansarullah, yeni bir anayasada talepleri kabul edilmezse, durumu daha da kızıştıracakları açıklamasında bulunmuştu.

Şii milisler altı bölgeli Federal Yemen öngören anayasal düzenlemeye karşı çıkıyor.

Ülkenin bölgelere ayrılmasının, milislerin denize açılmalarını engelleyeceği yönünde tepkiler var.

Denize açılmak milislerin temel hedefleri arasında yer alıyor. Milisler bu nedenle ülkenin kuzeyindeki Saada dağlık bölge ayrılarak daha geniş bir alana yayılmayı hedef olarak önlerine koymuştu.

Ülkeyi saran bu kriz, ABD'nin ittifakı olan Yemen hükümetinin düşebileceği endişesine yol açtı. Daha uzun vadede, ülkenin Somali gibi tamamen çökebileceği belirtiliyor.