Fransa’da tarım ve çevre örgütleri karşı karşıya: ‘Mısır tarlası mı, geyikler mi?’
Fransa’nın Dordogne departmanında, mısır tarlalarında artan zararlar gerekçe gösterilerek temmuz ayında, valilik izniyle gece avı düzenlendi.
Fransa’nın Dordogne departmanında, mısır tarlalarında artan zararlar gerekçe gösterilerek temmuz ayında, valilik izniyle gece avı düzenlendi.
Fransa'nın Dordogne departmanında, mısır tarlalarında geyik ve karacaların yol açtığı zararların artması üzerine temmuz ayında valilik izniyle gece avları düzenlendi. Avcılık düzenlemeleri ve yaban hayatı yönetiminden sorumlu Louveterie Teğmenleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 30 geyik öldürüldü.
Yetkililer, aşırı sıcaklar nedeniyle gündüz yapılan klasik toplu sürme avlarının gerçekleştirilemediğini, bu nedenle gece operasyonlarına başvurulduğunu belirtti. Bazı gecelerde 120 ila 150 hayvanın bir arada görüldüğü ve bunun tarımsal açıdan sürdürülemez bir yoğunluk oluşturduğu savunuldu.
Dordogne Tarım Odası Başkanı Rémi Dumaure, özellikle hayvan yemi üretiminde kullanılan mısırın bölge açısından kritik olduğunu belirterek, tarlalardaki zararların çiftçiler üzerinde ciddi ekonomik baskı oluşturduğunu söyledi. Dumaure, geyik popülasyonundaki yoğunluğun yalnızca mısır üretimini değil, genel tarımsal dengeyi de tehdit ettiğini savundu.
SEPANSO: BU MÜDAHALE EKOSİSTEMİ TEHLİKEYE ATIYOR
Valilik ise avların yalnızca hayvanları öldürmek amacı taşımadığını, silah sesleriyle diğer hayvanları tarlalardan uzaklaştırmayı da hedeflediğini belirtti.
Ancak karara, Güneybatı Fransa'da doğanın korunması, habitatların izlenmesi ve yaban hayatı politikalarının denetlenmesi üzerine çalışan SEPANSO (Güneybatı’da Doğanın İncelenmesi, Korunması ve Düzenlenmesi Derneği) tepki gösterdi.
Örgütün Dordogne temsilcisi Gérard Charollois, uygulamayı “saçma” olarak nitelendirerek, sıcak hava ve kuraklık nedeniyle mısır üretiminin zaten gerilediği bir dönemde bu ölçekte bir müdahalenin ekosisteme vereceği zararın göz ardı edildiğini belirtti.
SEPANSO'ya göre bir gecede 30 hayvanın öldürülmesi, geyik popülasyonunu yerel ölçekte ciddi biçimde azaltabilir. Örgüt, konunun yalnızca çiftçilerin kısa vadeli tarımsal kayıpları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini savunuyor. Geyiklerin ormanların yenilenmesi, tohumların yayılması ve yırtıcı hayvanların besin zincirinin devamlılığı gibi ekolojik süreçlerde rol oynadığına dikkat çekiliyor.
KISA VADELİ TARIM KAYBI İLE UZUN VADELİ EKOLOJİ KARŞI KARŞIYA
Dordogne'deki tartışma, bir yanda çiftçilerin acil ekonomik kayıpları, diğer yanda yaban hayatının uzun vadeli korunması arasında sıkışmış durumda.
Tarım üreticileri açısından geyiklerin tarlalara verdiği zarar doğrudan gelir ve hayvan yemi üretimini etkilerken, SEPANSO müdahalenin ekosistemde yaratabileceği uzun vadeli sonuçlara dikkat çekiyor.
Dordogne'deki gece avları, yalnızca bir tarımsal zarar kontrolü uygulaması olmaktan çıkarak Fransa'da tarımsal üretim ile yaban hayatının korunması arasındaki giderek büyüyen gerilimin yeni bir örneği haline geldi.