Güney Sudan’da çatışmalarda 23 kişi öldü, 100 binden fazla kişi yerinden edildi

Güney Sudan’da hükümet güçleri ile muhalif silahlı güçler arasında çarşamba ve perşembe günleri yaşanan çatışmalarda en az 23 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 100 bini aştı.

Güney Sudan’ın kuzeyindeki Ruweng idari bölgesinde, hükümet güçleri ile muhalif Sudan Halk Kurtuluş Ordusu-Muhalefet (SPLA-IO) arasında çatışmalar yaşandı.

Ruweng Geçici Enformasyon Bakanı Tony Chol Ayat, AFP’ye yaptığı açıklamada, Machar yanlısı güçlerin çarşamba günü Birlik Eyaleti’nden Ruweng’e saldırdığını söyledi. İki polis kaynağı ve görgü tanıkları da saldırıyı doğruladı.

Ayat, çatışmalarda en az 23 kişinin öldüğünü, 17 kişinin yaralandığını belirtti. Polis kaynakları da ölü sayısını doğruladı.

Çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin evlerini terk ettiğini bildiren yerel yetkililer, başlangıçta 25 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Ayat, daha sonra bu sayının 100 bini aştığını söyledi.

Ruweng’de yaşayan bir kişi, SPLA-IO güçlerinin silahlı sivillerin desteğiyle bölgede güvensizliğe yol açtığını öne sürdü. Bir başka bölge sakini ise hükümet güçlerinin cephe hatlarına yığınak yaptığını ve muhalif güçlerin geri püskürtüldüğünü belirtti.

AFP’ye konuşan bir kadın, “Kendimizi güvende hissetmiyoruz” dedi.

Güney Sudan ordusu sözcüsü konuya ilişkin açıklama yapmazken, muhalif güçler de yorum talebine yanıt vermedi.

SEÇİMLER ÖNCESİ ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞIYOR

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan, hükümet güçleri ile Devlet Başkanı Salva Kiir’e karşı mücadele eden eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar’ın destekçileri arasındaki çatışmalarla karşı karşıya.

Mart 2025’ten bu yana tutuklu bulunan Machar, “insanlığa karşı suç” işlemekle suçlanıyor.

2013-2018 yılları arasında Kiir ve Machar’a bağlı güçler arasında yaşanan iç savaşta 400 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Yoksulluk ve yolsuzluğun yaygın olduğu ülkede, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimde yaşanan sorunlar sürerken, etnik temelli çatışmalar ve hayvan sürülerine yönelik saldırılar da can kayıplarına neden oluyor.

Güney Sudan’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 22 Aralık’ta yapılması planlanıyor. Daha önce birçok kez ertelenen seçimlerin, mevcut koşullarda yeni bir savaşı tetikleyebileceği uyarısı ekim ayında Birleşmiş Milletler Güney Sudan İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılmıştı.