'Özgür basın bizim sesimiz; yanında olacağız!'
KHK ile özgür basın kuruluşlarının kapatılmasına tepki gösteren gazeteci, sendikacı ve siyasetçiler, "Özgür basın bizim sesimiz ve soluğumuzdur; her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.
KHK ile özgür basın kuruluşlarının kapatılmasına tepki gösteren gazeteci, sendikacı ve siyasetçiler, "Özgür basın bizim sesimiz ve soluğumuzdur; her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan 693 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile basın kuruluşları dihaber, Gazete Şûjin ve Rojeva Medya kapatıldı. Çeşitli dillerde de yayıncılık yapan kuruluşların kapatılmasına gazeteciler, gazetecilik örgütleri ile sendika ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.
Daha önce de birçok televizyon, gazete ve haber ajansının KHK ile kapatıldığını hatırlatan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, baskının artarak devam edeceğini belirterek, “Biz de durmayacağız ve yazmaya devam edeceğiz” dedi. AKP'nin "KHK’ler devleti" olduğunu söyleyen Eren, özgür basın dışında kalan yayın organlarının resmi gazete gibi çalıştığını belirterek, “Özgür basın çalışanları ya baskı altında ya da tutuklular. Vahim bir durum bu” dedi. Hükûmetin gerçeklerin duyulmasından korktuğunu vurgulayan Eren, “Kürt halkının yaşadıklarını, Türkiye’de neler yaşandığının duyulmasını istemiyorlar. Gerçeklerin yazılmasını istemiyorlar, çünkü gerçekler bu baskıyı kıracak” diyerek gerçeklerin eninde sonunda açığa çıkacağını belirtti. Özgür basının geri adım atmayacağının altını çizen Eren, “Bir ajans kapatılır başka bir tane açılır; ama gelenek bozulmaz. Gerçekler bir şekilde yazılır” sözleriyle dayanışma mesajı verdi.
‘HÜKÛMET TEK SESLİLİK İSTİYOR’
Hakikati dile getiren basına yönelik organize bir yok etme politikası yürütüldüğünü kaydeden Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ise, hakikati yazan gazetecilerin de hedefte olduğunu söyledi. Baskılara karşı direnişin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Mavioğlu, “Hükûmet, tek sesliliğin olduğu bir ortam istiyor. Yalan üzerine kurulu bir hükûmet var. Bunun ortaya çıkmasını istemiyor. Büyük bir zorbalık ile işin içinden çıkmaya çalışıyor” dedi. Mavioğlu, gerçekleri yazmaya devam edeceklerini ifade etti.
‘YANLARINDA OLACAĞIZ'
OHAL’in ilan edildiği günden bu yana KHK’ler ile toplumsal muhalefetin içinde sendikal hak, özgürlük ve barış mücadelesi verenlerin iktidar tarafından bastırılmak istendiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Basın, anayasal güvence altında olmasına rağmen 160'ı aşkın gazeteci tutuklu durumda. İşlerinden atıldıkları için intihar edilen bir dönemden geçiyoruz. Ülkenin durumu gittikçe kötüye gidiyor. Buna dur denilmesi gerekiyor. Emekçilerin, Türkiye işçi sınıfının sesi muhalif, sol basın olmuştur” dedi. OHAL ile birlikte 5 bini aşkın gazetecinin işsiz kaldığını hatırlatan Beko, “En ufak bir muhalif sese tahammül edemeyen bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Duymayan kulaklar artık duysun, görmeyen gözler görsün. Bu taş çok sert. Özgür basın bizim sesimiz, soluğumuzdur ve her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” mesajı verdi.
‘GERİ ADIM ATMAYACAK'
KHK’lerin AKP'nin nasıl bir siyasal rejim örgütlemeye çalıştığının göstergesi olduğunu söyleyen Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “Muhalif olan tüm sesleri susturarak kendilerini var etmeye çalışıyor ama başarılı olamayacaklar” dedi. Gürkan, Türk Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın KHK’ler ile parlamentoyu devre dışı bıraktığını ve gerçeklerin gizlenmeye çalışıldığını belirterek, “Bugün kapatılan özgür basının gerçekleri dile getirmesinden korkuyorlar. Tek tip bir rejim yaratmak için muhalif olan tüm basını susturmaya çalışıyorlar. Özgür basın geleneği hiçbir zaman geri adım atmadı ve atmayacak” dedi.