Alman parlamenterler: Çözüm için çift taraflı ateşkes şart

Alman parlamenterler: Çözüm için çift taraflı ateşkes şart

BDP'li milletvekillerin İmralı adasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşme destek veren bir grup Alman siyasetçi "Çözüm için çift taraflı ateşkes şart" çağrısı yaptı. Aralarında Federal Meclis üyeleri Andrej Hunko ve Ulla Jelpke'nin de bulunduğu siyasetçiler, çözüm sürecinde karşılıklı güvenin önemine dikkat çektiler.

Bir grup Alman parlamenter, insan hakları savunucusu ve siyasetçi ortak bir açıklama yaparak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerle başlayan sürece destek verdiler. Kürt sorunun ancak diyalog ile çözülebileceğini belirten siyasetçiler, sürecin ilerlemesi için başta Alman hükümeti olmak üzere Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundular.

Barış ve diyalog yolunun güçlenmesi için Türk hükümetine baskı yapılmasını isteyen Alman siyasetçiler "Şiddet ancak diyalog sürecinin güçlenmesiyle son bulur" görüşünü savundular. Sol Parti'nin Federal Meclis Üyeleri Andrej Hunko ile Ulla Jelpke, Nürnberg Meclis Üyesi Marion Padua, Federal Barış Konseyi Dr. Peter Strutynski, Aşağı Saksonya Sol Parti Yöneticisi Yılmaz Kaba, sosyolog Martin Dolzer ve Sol Parti NRW Eyaleti eski parlamenteri Hamide Akbayır'ın imzaladığı çağrıda devamla şu görüşlere yer verildi:

"Çatışmanın tarafları için öncelikli olarak güven çok önemlidir. Bunun için de çift taraflı ateşkes ve iki tarafın esirlerini serbest bırakması ilk önemli olabilir. Son 10 gün içinde ise Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik havası saldırısı yapılıyor. Böyle girişimler, diyalog sürecini sekteye uğratabilir.

Ayrıca bu sürçte başta Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesi ve Karadeniz'de HDK'lilerin linç edilme girişimi olmak üzere 10'dan fazla böylesine tehlikeli girişim olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu konuda Almanya ve AB'ye düşen görev Türk hükümetine baskı yaparak, onu çözüm sürecine yönlendirmektir."