GÖRÜNTÜLÜ

34. Uluslararası Kürt Kültür Festivali hazırlıkları tamamlandı

Avrupa’da yaşayan Kürtlerin en büyük kültürel buluşmalarından biri olan 34. Uluslararası Kürt Kültür Festivali, 5 Eylül 2026 Cumartesi günü Almanya’nın Dortmund kentinde “Önderlikle Demokratik Toplumu İnşa Edelim” sloganıyla gerçekleştirilecek.

Festival öncesindeki son hazırlık toplantısında organizasyona ilişkin çalışmalar gözden geçirilirken, festivalin bu yıl taşıyacağı temel mesajlar da netleşti.

Hazırlık komitesi, bugüne kadar sekiz koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Son toplantıyla birlikte organizasyon süreci tamamlandı. 

Toplantıda, festivalin yalnızca kültürel bir etkinlik olmadığı; diasporada yaşayan Kürtlerin asimilasyon ve kültürel soykırım politikalarına karşı dilini, kültürünü ve ulusal kimliğini yaşatma iradesini ortaya koyduğu en önemli kitlesel buluşmalardan biri olduğu vurgulandı.

Toplantıda öne çıkan başlıklardan biri de bu yılki festivalin Önder Apo tarafından başlatılan Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ni sahiplenme iradesinin güçlü biçimde ortaya konulacağı bir platform olarak değerlendirilmesi oldu. 

Festivalin, kültürel etkinliklerin yanı sıra barış, demokratik toplum ve ortak yaşam perspektifine verilen desteğin kitlesel katılımla görünür kılınacağı bir buluşma olması hedefleniyor.

Yapılan değerlendirmelerde, festival için gerekli resmi izinlerin alındığı, sahne ve teknik altyapının tamamlandığı, sanatçı programlarının kesinleştirildiği ve organizasyonun bütün hazırlıklarının bitirildiği bilgisi paylaşıldı. Bundan sonraki sürecin ise katılımı büyütmeye ayrılacağı belirtildi.

Bu kapsamda hazırlık komitesi, 5 Eylül’e kadar seferberlik süreci başlattı. Toplantıda, Avrupa’nın dört bir yanında yaşayan Kürtlerin festivali kendi etkinlikleri olarak sahiplenmeleri, bulundukları kentlerde tanıtım çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve güçlü bir katılım için seferber olmaları çağrısı yapıldı.

Bu yıl 34’üncüsü düzenlenecek festivalde müzik, halk oyunları, kültürel gösteriler, çocuk etkinlikleri, el sanatları sergileri ve Kürdistan mutfağından örnekler ziyaretçilerle buluşacak.

Festivalde Chopy, Mikail Aslan & Cemîl Koçgirî, Koma Zerdeştê Kal, Sîpan Xelat, Awaza Botan, Nahide Horamî ile Rezgar Fetahî ve Govend sahne alacak. 

Zarok Ma çocuklara yönelik etkinlikler düzenlerken, tiyatro sanatçısı Emele öncülüğünde kurulacak Koçer çadırında Kürdistan’ın kültürel mirası farklı yönleriyle tanıtılacak.

34. Uluslararası Kürt Kültür Festivali, 5 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren, Remydamm / Victor-Toyka-Straße, 44139 Dortmund (Parkplatz E1/E2) adresinde gerçekleştirilecek.