Yaklaşık 500 eski Avrupalı diplomat, bakan ve üst düzey yetkili, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yürüttüğü yerleşim politikalarına karşı Avrupa Birliği’ne harekete geçme çağrısında bulundu.
Fransız gazetesi Libération’da yayımlanan ortak yazıda, aralarında eski Fransa başbakanları ve dışişleri bakanları Dominique de Villepin ve Alain Juppé, eski İtalya Başbakanı Massimo D’Alema, eski Belçika Başbakanı Yves Leterme, eski İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanlarından Josep Borrell ve Enrique Barón Cresponun da bulunduğu isimler, AB’nin İsrail’in yerleşim politikasına karşı daha somut adımlar atmasını istedi.
E1 PROJESİNE TEPKİ
İmzacılar, İsrail hükümetinin Kudüs yakınlarında planlanan E1 yerleşim projesinin ilk aşamasına ilişkin ihaleleri yakında açabileceğine dikkat çekti.
Proje kapsamında 1.200’den fazla konutun inşa edilmesi planlanıyor. Projenin hayata geçirilmesinin, Doğu Kudüs ile Batı Şeria’nın diğer bölgeleri arasındaki bağlantıyı daha da zayıflatacağı ve gelecekte kurulması öngörülen Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünü ciddi biçimde zorlaştıracağı belirtiliyor.
İsrail’deki bir mahkeme, 27 Eylül’de proje için ihale sürecinin başlamasını bir ay ertelemişti.
AB’YE YAPTIRIM ÇAĞRISI
Eski Avrupalı yetkililer, AB’nin E1 projesini engellemek için şimdiye kadar yeterli adım atmadığı tepkisinde bulundu.
Avrupa Komisyonu’ndan, E1 projesinin ve diğer yasa dışı yerleşimlerin uygulanmasına katkı sağlayan finans kuruluşları ve hizmet sağlayıcılarına yaptırım uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeler hazırlaması istendi.
İmzacılar ayrıca AB’nin İsrail yerleşimleriyle ticareti engellemesini ve AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın ticari hükümlerinin askıya alınmasına yönelik önerilerin hayata geçirilmesini talep etti.
Çağrıda, söz konusu adımların 12 Ekim’de yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında alınması istendi.
BATI ŞERİA'A 500 BİNDEN FAZLA YASADIŞI İSRAİLLİ YERLEŞİMCİ
İsrail, Batı Şeria’yı 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. Bölgedeki İsrail yerleşimlerinin sayısı son yıllarda önemli ölçüde arttı.
Bugün işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 500 bin İsrailli yerleşimci, yaklaşık 3 milyon Filistinli ile birlikte yaşıyor.
E1 projesine karşı çıkanlar, yerleşimlerin genişletilmesinin Filistin topraklarının parçalanmasına yol açacağını ve iki devletli çözüm ihtimalini giderek daha fazla zayıflattığını savunuyor.