İran devleti işkenceyle alınan itirafları yayınlıyor

Rojhilat Kürdistan ve İran’daki protestoların başından beri, İran devleti zorla işkence ile alınan tutuklu protestocuların itiraflarını ‘dostane bir diyalog’ diye sunarak İran devlet medyasını masum göstermeye çalışıyor.

İran devlet televizyon ve radyo kurumları yetkilisi Peyman Cebel, ILNA haber ajansıyla yaptığı son röportajda, itirafların televizyonda yayınlanmasını açıkladı.

Peyman Cebel, “Çoğu itiraf, 18 yaş altı çocuklardan alınmakta ve bunlar dostane bir görüşme formatında kaydedilmektedir” dedi.

Cebel, “Biz itirafları üretmiyoruz ve kameralar karşısında dayatmıyoruz. Sadece güvenlik güçlerinden gelen itirafları yayınlıyoruz. Güvenlik güçleri bu itirafları tüm medya kuruluşlarına iletecek.” şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar, İran ve Rojhilat Kürdistan halklarının protestolarının başından bu yana binlerce kişinin devlet güçleri tarafından katledilmesi, on binlerce kişinin gözaltına alınması ve tutuklanması dönemine denk geliyor. Devlet medyası yetkilisi Peyman Cebel, son röportajında, “zorla itiraf” yerine “dostane diyalog” ifadesini kullanarak, devlete bağlı medya üzerinden sorumluluğu hafifletmeye ve masumiyet görüntüsü vermeye çalışıyor.

Bu açıklama, İran devlet medyasının gerçeği yansıttığı anlamına gelmiyor; bağımsız veya eleştirel medya bu içeriğe erişemiyor ve bu bilgiler yalnızca rejime bağlı medya tarafından sunuluyor.

Bu görüntülerin, mahkeme kararı öncesi ve sırasında yayınlanması, masumiyet varsayımının açık bir ihlali niteliğinde. Resmi devlet televizyonunda yayınlanan fotoğraf ve görüntüler izleyiciler tarafından söz konusu kişilerin “suçlu” veya “huzursuzluk teşvikçisi” olarak algılanmasına yol açıyor.