İran medyası Washington ile 14 maddelik mutabakat taslağını açıkladı

İran devletine yakın Mehr News Ajansı, Tahran ile Washington arasında müzakere edilen 14 maddelik bir mutabakat taslağının ayrıntılarını yayımladı.

İran devletine bağlı Mehr News Agency, İranlı müzakere heyetine yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tahran ile Washington arasında üzerinde çalışılan 14 maddelik bir anlaşma taslağının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Taslağa göre anlaşmanın en önemli maddeleri arasında tüm cephelerde kalıcı ateşkes ilan edilmesi yer alıyor. Ateşkesin Lübnan’ı da kapsayacağı belirtilirken, İran çevresinde konuşlandırılan ABD güçlerinin geri çekilmesi de öngörülen düzenlemeler arasında bulunuyor.

HÜRMÜZ BOĞAZI YENİDEN AÇILACAK

Taslak metinde, ABD’nin İran’a yönelik deniz ablukasını kaldırması ve stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nın İran’ın denetiminde 30 gün içinde yeniden uluslararası deniz trafiğine açılması öngörülüyor.

Küresel enerji ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasının, savaş nedeniyle sarsılan enerji piyasalarında rahatlama yaratabileceği değerlendiriliyor.

PETROL YAPTIRIMLARININ KALDIRILMASI, 300 MİLYAR DOLARLIK FON

Aynı kaynağa göre anlaşma taslağında İran’ın petrol ve petrokimya sektörlerine yönelik yaptırımların askıya alınması da yer alıyor.

Bunun yanı sıra ABD ve müttefiklerinin finansmanıyla en az 300 milyar dolarlık bir yeniden inşa programının oluşturulması planlanıyor. Söz konusu fonun savaşın yol açtığı ekonomik ve altyapısal tahribatın giderilmesi amacıyla kullanılacağı belirtiliyor.

NÜKLEER MÜZAKERELER

Taslak, İran’ın nükleer programı konusunda nihai bir anlaşmaya ulaşılması amacıyla 60 günlük yeni bir müzakere süreci başlatılmasını öngörüyor.

Bu süreçte İran’a ait dondurulmuş 24 milyar dolarlık varlığın serbest bırakılması planlanırken, bunun 12 milyar dolarlık bölümünün görüşmeler başlamadan önce Tahran’ın kullanımına açılması hedefleniyor.

Buna karşılık İran’ın, Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) kapsamındaki yükümlülüklerine bağlılığını yeniden teyit edeceği ifade ediliyor.

RESMİ DOĞRULAMA HENÜZ YOK

Mehr News tarafından yayımlanan taslak metin, taraflar arasında olası bir uzlaşının çerçevesini ortaya koysa da, şu ana kadar ne Washington ne de Tahran yönetimi söz konusu maddeleri resmi olarak doğruladı. 

Son haftalarda ABD defalarca anlaşma sinyali verdi ve her seferinde ya yalanlandı ya da yeni bir gerilimle sonuçlandı. Trump, son olarak “İran ile savaşı sona erdirecek çok iyi bir anlaşmaya vardık” açıklamasında bulundu. İran ise hala nihai bir karar vermediklerini duyurdu.