İsrail'in Samarya Bölge Konseyi, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ebal Dağı'nda kurulan yeni yerleşime ilk ailelerin mobil evlere taşındığını duyurdu. Yerleşim alanına çıkan yeni asfalt yol boyunca İsrail bayraklarıyla çevrili çok sayıda prefabrik konutun yerleştirildiği görüldü.
Bölge konseyi başkanı Yossi Dagan, yeni yerleşimin ilerleyen dönemde yaklaşık 600 aileye ev sahipliği yapmasının hedeflendiğini belirterek, bunun kuzey Batı Şeria'daki İsrail varlığını güçlendirecek önemli bir adım olduğunu söyledi.
FİLİSTİNLİLER: NABLUS KUŞATILIYOR
Nablus Valisi Hasan Dahlas ise Filistinlilerin daha önce dinlenmek ve vakit geçirmek için kullandıkları Ebal Dağı'nın artık yerleşimlerle kaplandığını belirtti. Dahlas, Nablus'un çevresinin mevcut yerleşimler ve askeri noktalarla birlikte giderek daha fazla kuşatıldığını ifade etti.
KOLONİLER HIZLA ARTIYOR
İsrail'in 2022 sonunda göreve gelen Binyamin Netanyahu hükümeti döneminde Batı Şeria'da yerleşim faaliyetleri önemli ölçüde hız kazandı. İsrailli "Barış Şimdi" (Peace Now) adlı sivil toplum kuruluşuna göre hükümet, göreve başlamasından bu yana 102 yeni yerleşimi onayladı.
Doğu Kudüs hariç işgal altındaki Batı Şeria'da bugün 500 binden fazla İsrailli yerleşimci, yaklaşık 3 milyon Filistinliyle aynı bölgede yaşıyor. İsrail'in 1967'den bu yana sürdürdüğü yerleşim politikası, uluslararası toplum tarafından büyük ölçüde uluslararası hukuka aykırı kabul ediliyor.