Bağdat’ta Rojava’ya destek eylemi

Bağdatlı yurttaşlar, Rojava Kürdistanı’na destek vermek amacıyla bir araya gelerek, uluslararası toplumun ve ilgili tarafların Suriye’deki sivilleri korumaya yönelik ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Bağdat’ın Mütenebbî Caddesi’nde bir grup aktivist, Rojava Kürdistanı’na destek amacıyla toplandı. Aktivistler, bildiriler dağıtarak Rojava Kürdistanı ve Irak’ı tehdit eden tehlikelere dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Aktivistler adına konuşan Siyasi Analist Subhî Bedrî,  şunları belirtti: “Irak’ı Koruma Halk İnisiyatifi olarak, kamuoyuna ve bölgesel ile uluslararası çevrelere çağrıda bulunuyoruz. Suriye’de yaşanan tehlikeli gelişmeler, Irak’ın ve genel olarak bölgenin güvenliği ile istikrarını olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir.

Silahlı gruplar ve yabancı paralı güçler tarafından çok sayıda ihlal gerçekleştirilmektedir. Bu durum, uluslararası hukuk ve insan haklarının açık bir ihlalidir.”

Ayrıca, Suriye’deki cezaevlerinden yüzlerce DAİŞ çetelerinin serbest kalmasının ya da kaçmasının, DAİŞ örgütünün yeniden canlandırılmasına yönelik ciddi bir girişim olduğu ifade edildi.

Açıklamada şu çağrıya da yer verildi: “Uluslararası toplum ve ilgili taraflar, Suriye’deki sivilleri korumaya yönelik ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmelidir. Irak hükümeti, Suriye sınırı boyunca güvenlik önlemlerini almalı ve bu önlemleri güçlendirmelidir. Mevcut tehditlerle yüzleşmek için bölgesel ve uluslararası çabalar artırılmalıdır” dedi.