Guterres: Orta Doğu’da durum kontrolden çıkma noktasında

BM Genel Sekreteri António Guterres, Orta Doğu'da çatışmaların "hayal edilemez bir sınıra" itildiğini belirtti. Uyarı, ABD'nin İran'a yönelik olası yeni saldırı hazırlıkları ve bölgedeki güvenlik önlemlerinin arttığı bir dönemde geldi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Orta Doğu'daki çatışmaların giderek kontrolden çıktığını belirterek bölgenin "hayal edilemez bir sınırın eşiğine" sürüklendiği uyarısında bulundu.

"Durum kontrolden çıkıyor. Bölge giderek genişleyen bir çatışma çemberine çekiliyor. Bir kriz diğerini, bir tırmanış diğerini tetikliyor" diyen Guterres, çatışmaların büyümesiyle siyasi hedeflerin de belirsizleştiğini ifade etti.

Guterres'in açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik "büyük bir saldırı" seçeneğini değerlendirdiğini açıklamasının ardından geldi. Bölgede gerilimin tırmanacağına ilişkin endişeler sürerken, İngiltere İran'daki diplomatik personelini geçici olarak geri çektiğini duyurdu, Almanya ise Kızıldeniz'deki iki askeri gemisini çekme kararı aldı.

Öte yandan İsrail'de sığınaklar yeniden açılırken, ABD Dışişleri Bakanlığı da bölgedeki Amerikan vatandaşlarını olası uçuş iptalleri ve güvenlik risklerine karşı uyardı.