Trump, Hizbullah’la savaşı Suriye’ye bırakmayı önerdi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in “yapamayacağı” takdirde Suriye’nin Hizbullah’la başa çıkmasını önerdi.

Evian’da düzenlenen G7 zirvesi sırasında açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, Beyrut ve Lübnan başkentinin güney banliyölerine yönelik son İsrail hava saldırıları sonrasında duyduğu hoşnutsuzluğu ilettiğini açıkladı.

“İsrail'in güney banliyölerine yönelik son bombardımanlarını hoş karşılamadım” diyen Trump, İsrail'in “Hizbullah'ın oluşturduğu tehdidi” Suriye'ye bırakması gerektiğini düşündüğünü belirtti. 

Trump’a göre, İsrail ordusu Lübnanlı harekete karşı sivil kayıplar vermeden operasyonlarını yürütemiyorsa, “o zaman bunu Suriye yapmalıdır”.

Donald Trump ayrıca Netanyahu'yu “Lübnan'a karşı daha fazla sorumluluk göstermeye” çağırdı.

İRAN’DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DIŞLADI

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca İran’ın bugün “mantıklı liderler” tarafından yönetildiğini belirterek, İran rejiminin devrilmesini istemediğini açıkladı.

Trump, ülkenin yeniden inşasının “yıllar alacağını” belirterek, gelecekteki bir anlaşma kapsamında İran'dan zenginleştirilmiş uranyum elde etme konusundaki ABD'nin kararlılığını yineledi.

ABD Başkanı ayrıca Evian'da düzenlenen G7 zirvesinde, ABD'nin “birinci ve ikinci kademe liderleri ile üçüncü kademe liderlerin büyük bir kısmını ortadan kaldırdığını” söyledi, ancak kime atıfta bulunduğunu belirtmedi.

NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMAK İSTERLERSE CEHENNEM OLACAK

ABD Başkanı Donald Trump, Evian’da düzenlenen G7 Zirvesi sırasında Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani ile gerçekleştirilen ve kameralara yansıyan bir görüşmede İran ile yapılan “çok önemli bir anlaşmayı” övdü.

Trump, bu konuda “Katar ile çalışmak bir zevkti” diyerek, ülkenin ‘cesaretini’ ve “ön saflarda yer alırken işleri yönetme şeklini” de överek anlattı. 

“İran asla nükleer silaha sahip olmayacak, bunu geliştirmeyecek, satın almayacak, bununla hiçbir şey yapmayacak” diyen Trump, bunun anlaşmayı imzalaması için şartlardan biri olduğunu hatırlattı. Aksi takdirde “inanılmaz sonuçlarla karşı karşıya kalacaklar” diye söz verdi: “Cehennem başlarına inecek, bunu yapmayacaklar.”

‘İRAN’A YATIRIM YAPMA KONUSUNDA HİÇBİR YÜKÜMLÜLÜK YOK’

Ancak Trump, iki ülke arasında mutabakat protokolünün imzalanmasının ardından ABD'nin İran'a yatırım yapma konusunda “hiçbir yükümlülüğü” olmadığı konusunda güvence verdi.