GÖRÜNTÜLÜ

Jîna Emînî Sydney’de anıldı

Avustralya’nın Sydney kentinde Jîna Emînî şahsında İran’da katledilen kadınlar anıldı. Anmada konuşan kadınlar ve sivil toplum temsilcileri, “Jin, Jiyan, Azadî” perspektifinin kadın özgürlüğü ve demokratik toplum mücadelesindeki rolüne dikkat çekti.

16 Eylül 2022’de “iyi örtünmediği” bahanesiyle İran’ın ahlak polislerince işkence edilerek katledilen Jîna Emînî, Avustralya’nın Sydney kentinde Demokratik Kürt Toplumu Merkezi’nde (DKTM) Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen kitlesel etkinlikle anıldı.

Anmada konuşan DKTM Kadın Komisyonu üyesi Ronahî Qendîl, Jîna Emînî şahsında özgürlük uğruna yaşamını yitiren tüm kadınları andıklarını belirtti.

Qendîl, “Jîna Emînî, Önder Apo’nun ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesiyle ayağa kalkan binlerce Kürt genci için ilham kaynağı haline gelmiştir” dedi.

‘JÎNA EMÎNÎ DEVRİMİ, ONLARCA YILLIK MÜCADELENİN DEVAMIDIR’

Avustralya Demokratik Kürt Toplumu Federasyonu Eşbaşkanı Gülfer Olan, kadın özgürlük mücadelesine dikkat çekti.

Gülfer Olan, Jîna Emînî’nin ölümünün ardından gelişen hareketliliğin Kürdistan’da onlarca yıldır yürütülen mücadelenin devamı olduğunu belirterek, “Jîna Emînî’ye yönelik saldırı, onun şahsında tüm kadınlara ve topluma yapılmıştır” dedi.

Kürt kadınlarının Önder Apo’nun kadın özgürlük paradigması temelinde örgütlü bir güç ve irade haline geldiğini ifade eden Gülfer Olan, kadınların demokratik toplumun inşasında belirleyici bir rol oynadığını söyledi.

‘JIN, JIYAN, AZADÎ TÜM İNSANLIĞA UMUT VERDİ’

KNK üyesi Brûsk Ayverî de Jîna Emînî şahsında katledilen tüm kadınları andı.

Ayverî, “Jin, Jiyan, Azadî felsefesi sadece kadınlara değil, gençlere ve tüm topluma, sadece Kürtlere değil, tüm halklara ve insanlığa büyük bir umut verdi, ruh verdi” ifadelerini kullandı.

Bu felsefenin Kürdistan’ın dört parçasında, İran’da ve dünyanın farklı bölgelerinde milyonlarca insanı etkilediğini belirten Ayverî, mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Şahesta Rojhilat ise Önder Apo’nun kadın özgürlük paradigmasına dikkat çekerek, “Jin, Jiyan, Azadî”nin yalnızca bir slogandan ibaret olmadığını, demokratik ve özgür bir yaşam arayışını ifade ettiğini belirtti.

‘BU, ONLARCA YILLIK MÜCADELENİN BİRİKİMİDİR’

Sydney PEN üyesi Mansur Razaghi, Jîna Emînî’nin Kürt kimliğinin ardından gelişen toplumsal hareketliliğe dikkat çekti.

Razaghi, “Bu bir anlık ortaya çıkan bir gelişme değil, onlarca yıllık tarihsel ve toplumsal bir mücadele birikimi ve bilincinin sonucudur” dedi.

Kürt Özgürlük Hareketi’nin “Jin, Jiyan, Azadî” şiarıyla yürüttüğü mücadelenin yanı sıra Rojava’daki toplumsal deneyimin de bu birikimin parçası olduğunu ifade eden Razaghi, söz konusu mücadelenin toplumsal bir sistem oluşturduğunu söyledi.

Anma etkinliği, Jîna Emînî anısına hazırlanan slayt gösteriminin ardından sona erdi.