Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü talebiyle 25 Haziran 2012’de Fransa’nın Strasbourg kentinde başlatılan Özgürlük Nöbeti, 742. haftasına ulaştı. Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi kurumların bulunduğu Strasbourg’da sürdürülen nöbet, 2012 yılında gerçekleştirilen açlık grevinin ardından başlatılmıştı.
Nöbetin 742’nci haftasını İsviçre’nin Aargau kantonundan gelen Mahsum Nisêbînî, Hasan İsbert, Serhat Mahmuk ve Şıvan Özlü devraldı.
Grup adına konuşan Mahsum Nisêbînî, Önder Apo’nun özgürlüğü için bir hafta boyunca nöbet tutacaklarını belirterek, Strasbourg’da 14 yıldır aralıksız şekilde özgürlük talebinin dile getirildiğini söyledi.
‘ÖNDER APO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜ KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’
Önder Apo’nun özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü anlamına geldiğini ifade eden Nisêbînî, yaklaşık iki yıldır yeni bir barış ve demokrasi hamlesinin yürütüldüğünü belirtti. Nisêbînî, Önder Apo’nun çağrısı ve attığı adımların ardından Özgürlük Hareketi ile Kürt halkının da üzerine düşeni yerine getirdiğini söyledi.
Nisêbînî, bundan sonraki süreçte Türk devletinin kendi cephesinden adım atması gerektiğini belirterek, “Esas olarak şu anda beklenen şey, Türk devletinin kendi cephesinden adım atmasıdır; hukuki alanda adım atması, siyasi alanda adım atmasıdır” dedi.
Bazı gelişmeler yaşandığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Nisêbînî, Kürt halkının hem Kürdistan’da hem de diasporada barış ve demokrasi hamlesine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.
‘BAŞKA BİR YOL YOK’
Barış ve Demokratik Toplum dışında başka bir yol olmadığını kaydeden Nisêbînî, Türkiye ve bölge halklarına da çağrıda bulundu. Kürt, Türk, Arap ve Fars halklarının birlik olması gerektiğini belirten Nisêbînî, tüm halkların barış ve demokrasi hamlesine sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Nisêbînî, “Nasıl ki Kürt halkı olarak bizim kurtuluşumuz barış ve demokrasiden geçiyorsa, tüm bölge halklarının, özellikle de Türkiye halklarının kurtuluşu da buradan geçiyor” ifadelerini kullandı.
KÜRT HALKINA BİRLİK ÇAĞRISI
Konuşmasının sonunda Kürt halkına birlik çağrısı yapan Nisêbînî, “Başta Kürt halkı her yerde birbiriyle kenetlenmeli, birliğini güçlendirmeli ve Önder Apo’nun hamlesi temelinde özgürlüğünü adım adım geliştirmeli” dedi.
Nisêbînî, konuşmasını “Tüm Kürtlere başarılar diliyorum; zafer bizim olacaktır” sözleriyle tamamladı.